NOS Nieuws

Begrip en vragen in Kamer over ABN Amro

De PvdA vindt de beslissing van minister Dijsselbloem om de beursgang uit te stellen terecht. "Een ABN op eigen benen moeten we kunnen vertrouwen en dat gaat duidelijk niet vanzelf", zegt Kamerlid Nijboer. Volgens de PvdA voldoet de top van de bank niet aan de nieuwe, sobere en dienstbare cultuur die noodzakelijk is voor een gezonde financiële sector. Nijboer vindt dat de top eigen financieel gewin voorop stelt, terwijl medewerkers worden ontslagen. Hij wil dat de salarisverhogingen worden teruggedraaid.

Coalitiepartner VVD reageert terughoudender op de aankondiging van Dijsselbloem. Kamerlid De Vries benadrukt dat de VVD voorstander blijft van een beursgang van ABN Amro tegen een voor de belastingbetaler zo aantrekkelijk mogelijk bedrag. "Dat lukt beter als er geen sprake is van ruis op de lijn." Volgens haar is het klimaat nu behoorlijk gunstig voor een beursgang." De Vries wil van Dijsselbloem weten hoe snel hij welke stappen wil zetten.

Illegaal

Ook oppositiepartij CDA wil opheldering van de minister. Kamerlid Omtzigt benadrukt dat hij al eerder vraagtekens heeft gezet bij de salarisverhogingen van de top, omdat die mogelijk illegaal zijn. Nu Dijsselbloem de vragen daarover noemt als reden voor uitstel, moet er opheldering komen over de vraag of die verhogingen mochten. "Het uitstel doet vermoeden dat er iets aan de hand is."

D66 heeft begrip voor het besluit, nu de Kamer kritische vragen heeft gesteld over de salarisverhogingen. Kamerlid Koolmees vraagt zich wel af hoe lang het uitstel geldt.

Afstel

De SP hoopt dat van uitstel afstel komt. Kamerlid Merkies vindt het goed dat er nu geen beslissing wordt doorgedrukt, terwijl er nog zo veel vragen leven over het "onverantwoorde gedrag van de top van de ABN." Volgens de SP kan de bank prima functioneren in overheidshanden.

GroenLinks vindt het goed dat de beursgang is uitgesteld. Volgens Kamerlid Klaver moet er geen haast worden gemaakt. "Er moet echt een andere cultuur komen bij de bank. Alle opties moeten weer tegen het licht worden gehouden, inclusief het niet doorgaan van de beursgang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl