Staatssecretaris Klijnsma
NOS Nieuws

Klijnsma komt met overbruggingsplan AOW

Staatssecretaris Klijnsma komt de oppositie in de Tweede Kamer tegemoet. Ze gaat de overgangsregeling voor het versneld verhogen van de AOW-leeftijd verruimen. Op die manier verzekert ze zich van voldoende steun in de Tweede, en later ook in de Eerste Kamer.

Onder het vorige kabinet was besloten dat de AOW-leeftijd stapsgewijs wordt verhoogd naar 67 jaar in 2023. Dit kabinet wil de verhoging sneller doorvoeren en de 67 jaar in 2021 bereiken.

Bovendien is besloten om de AOW-leeftijd na 2021 te koppelen aan de levensverwachting. Het CBS berekende dat mensen daardoor op den duur misschien tot hun 71ste moeten doorwerken.

Prepensioen

CDA, D66, GroenLinks en SGP lieten in een debat vandaag weten dat ze het wetsvoorstel steunen, maar dat er wel een ruime overgangsregeling moest komen. Dat heeft Klijnsma beloofd.

Ze zal de overgangsregeling ook openstellen voor mensen die na 1 januari met de VUT of met prepensioen zijn gegaan en de regeling verlengen tot 1 januari 2023.

Besparing

Het is volgens Klijnsma noodzakelijk dat de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd het haalt, omdat er anders "op middellange termijn een behoorlijk gat in onze rijksbegroting zit". Het plan moet de schatkist een besparing van 2,9 miljard euro opleveren en een bedrag van 770 miljoen euro aan extra belasting- en premie-inkomsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl