Guantánamo Bay sluiten is een belangrijke verkiezingsbelofte van President Obama
NOS Nieuws

Kabinet denkt na over opvang Guantánamo-gevangenen

De Verenigde Staten hebben Nederland gevraagd twee gevangenen uit Guantánamo Bay op te nemen die vrijgelaten gaan worden. Het kabinet heeft het verzoek "in beraad", zo bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken het bericht in NRC.

Aan het toelaten van de ex-gevangenen zitten juridische haken en ogen, zoals de vraag of zij volgens de bestaande regels recht hebben op toelating, en veiligheidsrisico's. De VS deden in 2009 al een dergelijk verzoek, dat toen door het kabinet Balkenende is afgewezen.

President Obama wil de speciale gevangenis voor terreurverdachten sluiten, maar mag ex-gevangenen niet in de VS vrijlaten. De Republikeinen in het Congres zijn daar tegen. Er zitten nog meer dan honderd gevangenen vast.

Kazachstan

De laatste tijd worden steeds meer landen bereid gevonden om gedetineerden over te nemen. Vorig jaar werden 28 gevangenen overgebracht, het grootste aantal sinds 2009. Eind vorig jaar nam Kazachstan vijf gedetineerden op. Andere landen die gedetineerden opnamen zijn Ierland en Jemen.

De meeste Guantánamo Bay-verdachten werden kort na de aanslagen van 11 september 2001 opgepakt. Mensenrechtenactivisten hebben veel kritiek op de gevangenis, omdat de meeste verdachten nooit zijn berecht of in staat van beschuldiging gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl