Een gevangene in Guantanamo Bay
NOS Nieuws

Weer gevangenen weg uit Guantanamo

De Verenigde Staten hebben opnieuw gedetineerden van de gevangenis in Guantanamo Bay overgebracht naar andere landen. Drie mannen uit Jemen en twee uit Tunesië zijn naar Kazachstan gevlogen. Ze hebben meer dan tien jaar vastgezeten op de basis op Cuba. Waar ze van beschuldigd werden, is niet duidelijk, maar het zou niet om de zwaarste categorie terroristen gaan.

Kazachstan was na langdurige onderhandelingen bereid de vijf op te nemen. Het land geldt als een bondgenoot van Rusland, maar werkt op economisch en diplomatiek terrein ook samen met het Westen.

De Verenigde Staten willen de gevangenis in het militaire kamp Guantanamo Bay sluiten. Het was een verkiezingsbelofte van president Obama uit 2008. Dit jaar zijn 28 gevangenen naar elders overgebracht. Dat is het hoogste aantal sinds 2009. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft gezegd dat er de komende weken nog meer overplaatsingen worden verwacht.

Er zitten in Guantanamo Bay nu nog 127 mensen vast. De meesten werden relatief kort na de aanslagen van 11 september 2001 opgepakt. Mensenrechtenactivisten hebben veel kritiek op de gevangenis omdat de meeste verdachten nooit zijn berecht of in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl