'Toen wisten we: de aanval op Tikrit is begonnen'
NOS-verslaggever Lex Runderkamp bivakkeert op een Iraaks legerkamp, net buiten Tikrit. "De strijd om de stad was tot een patstelling gekomen", zegt hij. "Maar om 19.50 uur hoorden we plotseling het geluid van straaljagers en hele diepe, zware inslagen. Toen was duidelijk dat de aanval was begonnen."
In Tikrit vecht het Iraakse leger, gesteund door milities, tegen Islamitische Staat. "We hebben tot 21.00 uur vijf of zes aanvallen gehad", zegt Runderkamp. De aanvallen werden uitgevoerd door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.
Resultaten
Over de doelen en schade in de stad kan Runderkamp niets zeggen. "Ik kan niet zien wat er overvloog en ook niet wat de resultaten zijn. Uit veiligheidsoverwegingen zit ik drie tot vier kilometer uit de stad."
Dat is hoe de militairen er hier over spreken: ze willen Tikrit helemaal platgooien.
President Masum van Irak had opnieuw om luchtsteun verzocht, om de slag om Tikrit in het voordeel van het regeringsleger te beslechten. "De strijd was tot een patstelling gekomen. IS heeft zich in de stad verschanst en alle gebouwen volgehangen met bommen. Militairen waren bang om naar binnen te gaan", aldus Runderkamp.
Volgens hem is daarom het plan ontstaan om Tikrit "van de kaart te vegen". "Dat is hoe de militairen er hier over spreken: ze willen Tikrit helemaal platgooien. Dan hoeven ze niet die gevaarlijke gebouwen in te gaan en kunnen ze de buurten snel innemen."
Stroomversnelling
Runderkamp denkt dat de strijd nu in een stroomversnelling komt. "Ik kan niet voorspellen of dit de beslissende klap is", zegt hij. "Maar nu er luchtsteun is gekomen, zijn de verhoudingen zo veranderd dat het met Tikrit snel is gedaan."