Iraakse milities aan de rand van Tikrit, op 7 maart
NOS Nieuws

Straaljagers vallen IS in Tikrit aan

In Irak hebben straaljagers bombardementen uitgevoerd op de stad Tikrit, waar het Iraakse leger vecht tegen IS. NOS-verslaggever Lex Runderkamp, die in het gebied is, meldde even voor 20.00 uur dat meerdere gevechtsvliegtuigen bommen hebben afgeworpen.

Runderkamp telde vijf of zes zware inslagen. Bronnen vertelden hem dat het ging om Franse en Amerikaanse straaljagers, maar daarvan is geen bevestiging.

Eerder vandaag zei de Iraakse president Masum dat zijn land rekende op luchtsteun om IS uit Tikrit te verdrijven. De strijd om de stad stokt; gerichte bombardementen moeten IS de genadeklap brengen.

Het Pentagon wilde tot dusver niets zeggen over eventuele luchtaanvallen. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen in Washington dat de internationale coalitie inderdaad het bevel heeft gekregen om bombardementen uit te voeren, maar dat zou nog niet zijn gebeurd.

Luchtsteun

Runderkamp is al een week bij Iraakse eenheden rond Tikrit. Volgens hem wil het leger luchtsteun omdat het zelf niet slagvaardig genoeg is. “IS-strijders plaatsen in veel gebouwen boobytraps en vechten tot de dood. Daar heeft het Iraakse leger al enorm onder geleden. Irak wil nu zware bombardementen, om die gebouwen met de grond gelijk te maken en iedereen die erin zit uit te schakelen."

'Fransen en Amerikanen bombarderen Tikrit'
Lex Runderkamp aan het front bij Tikrit

'Kantelpunt'

De inname van Tikrit zou IS een zware slag toebrengen, zegt Runderkamp. "Je kunt dan echt spreken van een kantelpunt in het bestaan van IS. De terreurgroep is tot nu toe alleen maar opgerukt. Als ze een grote stad verliezen, moet IS in de verdediging. Dan verandert ook de propagandaoorlog."

Iraakse bestuurders die Runderkamp heeft gesproken, verwachten na de eerste aanvallen een week nodig te hebben om Tikrit te heroveren. Mosul, de grootste stad in handen van IS, kan volgens analisten alleen heroverd worden als IS uit Tikrit is verdreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl