Verkoop van de tweede editie van Charlie Hebdo na de aanslag van 7 januari
NOS Nieuws

'30 miljoen verdeelt redactie Charlie Hebdo'

Bij het Franse weekblad Charlie Hebdo is onenigheid ontstaan over de verdeling van het geld dat na de aanslag van 7 januari werd verdiend. Met de verkoop van zeven miljoen extra bladen, donaties en nieuwe abonnementen verdienden de drie aandeelhouders bijna 30 miljoen euro.

Die aandeelhouders zijn de erfgenamen van de omgekomen hoofdredacteur Stéphane Charbonniere, de nieuwe hoofdredacteur Riss en directeur Eric Portheault. Redactielid Laurent Léger zei tegen het Franse persbureau AFP dat hij en tien andere redactieleden van Charlie Hebdo willen delen in de extra inkomsten.

De aandeelhouders betreuren het gedrag van de redactieleden. "Het lijkt op een begrafenis waarbij men bij terugkeer van het kerkhof ruzie maakt over de sieraden van oma", zegt de advocaat van het blad. Volgens hem moeten eerst allerlei juridische problemen worden opgelost en mede-eigenaar Riss herstelt nog in het ziekenhuis van een verwonding die hij bij de aanslag opliep.

Naar slachtoffers

De aandeelhouders willen in ieder geval de donaties over de families van de slachtoffers verdelen. Ook willen ze een stichting oprichten die het recht op vrijheid van meningsuiting uitdraagt op scholen.

Op 7 januari drongen de broers Chérif en Saïd Kouachi de redactieruimte in Parijs binnen en schoten acht medewerkers, een receptionist, een gast en twee politiemensen dood. Ze sloegen op de vlucht en werden op 9 januari in Dammartin-en-Goële door politieagenten gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl