Een politieauto met sirene en zwaailicht
NOS Nieuws

Politietop waarschuwt agenten voor actie

De politietop noemt de aangekondigde sirene-actie van politieagenten onverantwoord en doet een beroep op agenten om niet mee te doen aan het protest. Om een minuut voor twaalf laten politieagenten in heel Nederland een minuut lang de sirenes van hun auto's en motoren loeien, om te protesteren tegen de cao-voorstellen van het kabinet.

De actie kan volgens de politieleiding leiden tot gevaarlijke situaties omdat burgers de signalen verkeerd kunnen beoordelen. Het verschil tussen actievoerende politieagenten en agenten die hun werk doen zou onvoldoende duidelijk zijn.

Onrechtmatige daad

Gisteravond kregen de bonden een brief waarin het korps aankondigde dat alle medewerkers vandaag per mail worden opgeroepen niet aan de actie mee te doen. De werkgever zou dat beschouwen als een onbevoegde en onrechtmatige daad en daar consequenties aan kunnen verbinden.

De politiebonden roepen hun leden op zich niet te laten intimideren door deze opstelling van de korpsleiding." Als ze echt zo zwaar hadden getild aan de risico's van de actie voor de orde en veiligheid waren ze wel naar de rechter gegaan", schrijft politiebond ACP in een persbericht. "Het grondrecht op actievoeren is wat ons betreft alleen door de rechter te beperken en we zullen niet aarzelen dat via een kort geding ook aan te tonen."

Mochten individuele medewerkers achteraf alsnog worden afgerekend op hun deelname aan de actie, dan kunnen ze rekenen op juridische bijstand van de bonden.

Volgens het ACP heeft de brief ertoe geleid dat een aantal politiekorpsen niet meer meedoet aan de actie. Ook Amsterdam doet niet mee, maar dat was al besloten voor de brief werd verstuurd.

In Amsterdam wordt volgende week een alternatief protest georganiseerd op het station. Op de Dam zullen naar verwachting vandaag wel agenten hun sirenes laten horen, maar die voeren actie op eigen houtje.

Waardering

Met de actie willen de bonden duidelijk maken dat ze te weinig waardering krijgen van het kabinet. Ze hopen dat dat onder Van der Steur, de opvolger van minister Opstelten, verandert. De bonden zijn ontevreden over de toezeggingen over de loonontwikkeling en de mogelijkheden voor vroegpensioen.

Het protest wordt elke vrijdag herhaald en met een minuut verlengd, zolang het kabinet de bonden niet tegemoetkomt. Ook bereiden de bonden acties voor die minder publieksvriendelijk zullen zijn, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl