Het gevaar van fitnessgadgets: data-overgewicht
Fitnessgadgets, -apps en -trackers zijn de laatste jaren flink toegenomen in populariteit. Iedereen kan alles over zichzelf meten, totdat een grote brij aan gegevens ontstaat waar niemand meer wijs uit wordt. Gonny van der Zwaag schreef erover. Als enige Nederlander presenteerde ze een boek op het SXSW-festival in Austin.
Technologie en fitness gaan al een tijdje hand in hand. Steeds meer mensen hebben een stappenteller of een horloge met hartslagmeter om hun pols. Bedrijven als Apple en Google willen dat we na de smartphone nu ook aan de smartwatch gaan. En de modernste mobieltjes hebben stiekem alles aan boord om ook een stappenteller te zijn.
Van der Zwaag signaleerde een probleem met al die fitness-technologie: er worden zo veel gegevens verzameld, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Data obesity, noemt ze dat.
Stappen tellen, het aantal minuten dat je beweegt, het aantal uren slaap, de hoeveelheid calorieën die je binnen hebt gehad, hoeveel seks; sommigen hebben zelfs een weegschaal met wifi zodat een app je gewicht bijhoudt.
Maar wat moet je met al die gegevens? Op een of andere manier moeten die gebruikt worden om een hoger doel te bereiken, zoals afvallen, maar veel mensen falen.
Meer focus
De oplossing is simpel, zegt Van der Zwaag. "Kies gewoon één doel, bijvoorbeeld afvallen. Ik deed dat door meer te bewegen en op mijn eten te letten." Dat is een traditioneel advies, waar helemaal geen apps voor nodig zijn. "Met apps kun je veel automatiseren", vervolgt ze. "Je telefoon is altijd op zak, dus als je snel wilt vastleggen wat je hebt gegeten, dan kan dat gewoon."
Door bij te houden wat je eet, krijg je beter inzicht in wat je die dag nog meer kunt eten om toch binnen je doelstelling te blijven. Van der Zwaag combineerde dat met een app die automatisch bijhoudt hoeveel minuten beweging ze op een dag heeft gehad. Die twee factoren leidden tot gewichtsverlies; andere dingen hoefde ze niet te meten.
Een optreden op SXSW heeft impact op je status als expert.
Van der Zwaag heeft nog geen Engelstalige editie van haar boek uitgegeven, maar mocht toch presenteren voor een internationaal publiek op SXSW. "Je kunt je inschrijven bij de organisatie met een voorstel voor een presentatie. Hoe meer mensen je voorstel steunen, hoe sneller de organisatie je voorstel overweegt. Ze gaan dan kijken of het in het programma past."
Dat is in het geval van Van der Zwaag geen probleem, want wearable technology, technologie die je op of om je lijf draagt, is dit jaar een groot thema op de conferentie.
"Een optreden op SXSW heeft impact op je status als expert", zegt Van der Zwaag. "Je kunt dan zeggen dat je op een groot congres hebt gestaan. Dat onderstreept dat je iemand bent."