De monstertruck voor het ongeluk in Haaksbergen
NOS Nieuws

Gemeente: vergunning monstertruck terecht afgegeven

De gemeente Haaksbergen vindt dat er vorig jaar geen fouten zijn gemaakt bij het verlenen van een vergunning voor het evenement met de monstertruck. De veiligheidsvoorschriften waren voldoende, daarom hoeft de vergunning volgens de burgemeester niet alsnog te worden vernietigd.

Vorige maand zei de bezwaarcommissie van de gemeente dat de burgemeester de vergunning nooit had mogen verlenen. De vergunning zou daarom vernietigd moeten worden. De gemeente neemt dat advies niet over.

Op 28 september vorig jaar reed de monstertruck bij een stunt over een stapel autowrakken heen en belandde in het publiek. Er vielen drie doden en 28 gewonden.

De kennis van nu

Volgens burgemeester Gerritsen is de centrale vraag of de gemeente de vergunning ook had verleend als zij alle details van de stunt had gekend. "Het antwoord daarop is dan ja."

De veiligheidsmaatregelen waren voldoende, zegt hij. "In onze voorwaarden staat nadrukkelijk het handhaven van een afstand van tien meter tot het publiek genoemd. Daarmee was de veiligheid bij de bedoelde uitvoering van de stunt voldoende. We moeten constateren dat er sprake is van een ernstig ongeluk. Daar had de vergunning niets aan kunnen veranderen."

De organisatoren hebben rekening gehouden met de tien meter afstand. De dranghekken zijn, volgens de gemeente, op de juiste manier geplaatst.

Ongeluk Haaksbergen
"Dat kan kil overkomen."

Hard en kil

Burgemeester Gerritsen vreest dat het bericht hard en kil kan overkomen op de slachtoffers. "Ik begrijp dat handhaving van de vergunningverlening wellicht geen plezierige boodschap is om te horen, maar het is wel een boodschap die recht doet aan de feiten."

De gemeente had een aantal dingen wel beter kunnen doen, zegt Gerritsen. "Zo hadden we meer moeten doorvragen omtrent de aard van de stunt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl