Een agent houdt toezicht bij een demonstratie in Ferguson
NOS Nieuws

Topambtenaar Ferguson weg na Justitie-rapport

Het rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie over racisme bij politie en justitie in Ferguson heeft de hoogste ambtenaar in die stad zijn baan gekost. Formeel nam stadsmanager John Shaw zelf ontslag. Nog dezelfde dag werd dat door de gemeenteraad unaniem aanvaard.

De burgemeester van Ferguson over het ontslag

Shaw en zijn collega's kregen in het Justitie-rapport heel wat kritiek over zich heen. Zo werd de politie aangemoedigd om veel bekeuringen en boetes uit te delen. In 2012 complimenteerde Shaw de politie omdat de opbrengst van patrouilles in een maand tijd van 200.000 naar 235.000 dollar was gestegen. "Goed werk", stond er in een e-mail van Shaw. Dat jaar bedroegen de totale inkomsten voor de stad uit boetes 2 miljoen dollar. "Geweldig!. Dank!", mailde hij aan de hoofd van de politie.

Uit het Justitie-onderzoek naar de dood van de zwarte tiener Michael Brown kwam vooral naar voren dat racisme en discriminatie binnen het politie- en justitieapparaat wijdverbreid waren. Shaw zegt in een verklaring dat hij daar niets mee te maken had. Ook zou hij er niet op uit zijn geweest om zo veel mogelijk inkomsten uit boetes binnen te halen. "Alle conclusies daaromtrent zijn onjuist", schrijft hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl