NOS Nieuws

Oppositie wil debat na vertrek Opstelten en Teeven

Vertrek onvermijdelijk, zeggen oppositiepartijen

De meeste oppositiepartijen willen vandaag een debat over de ontstane situatie na het plotselinge vertrek van de VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven. Partijen als SP, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie eisen van de premier opheldering over de Teevendeal. Ook de rol van de premier zou aan de orde moeten komen.

"Respect voor aftreden Opstelten en Teeven. Hun positie was onhoudbaar geworden. Premier lijkt overvallen. Uitleg nodig over zijn rol", twitterde CDA-leider Buma maandagavond.

Begrip

De Tweede Kamer toonde begrip voor het vertrek van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Oppositiepartijen vinden het wel teleurstellend dat de Tweede Kamer niet met de verantwoordelijke bewindslieden heeft kunnen debatteren over de exacte betaling van Justitie aan de crimineel Cees H. Ze zijn voor het debat al opgestapt, een niet zeer gebruikelijke gang van zaken in de Haagse politiek.

D66-leider Pechtold twittert: "Aftreden begrijpelijk en onvermijdbaar. Respect daarvoor, maar de vragen over de deal mogen niet onbeantwoord blijven. Debat op z'n minst!" Slob van de ChristenUnie: "Het vertrek van de bewindspersonen betekent niet dat het debat niet gevoerd hoeft te worden. Er zijn veel vragen aan het kabinet te stellen."

Niet zo boeiend

Ook is er in de Kamer verbazing dat Rutte de afgelopen dagen zeer overtuigd geloofde in de sterke uitleg van Opstelten. Afgelopen vrijdag zei Rutte in het gesprek met de minister-president: "Volgens mij heeft Opstelten echt een goed verhaal. Hij heeft gezegd dat het bankafschrift - hij heeft er onderzoek naar gedaan - bij ons op het ministerie in ieder geval niet aanwezig is."

De premier maakte ook duidelijk dat hij de zaak rondom het bankafschrift "niet zo vreselijk boeiend" vond. "Als het boven water komt, kennen we het bedrag. Interessant, maar ik weet niet wat het toevoegt".

Dinsdagochtend hebben de partijen eerst hun wekelijkse fractieoverleg en om 14.00 uur begint het vragenuurtje. Daarna zal in de Regeling der Werkzaamheden een partij het debat aanvragen. De kans is zeer groot dat de coalitiepartijen VVD en PvdA dit verzoek zullen steunen.

In de agenda kan ruimte gemaakt worden voor een belangrijk debat en als dat gebeurt zal de premier rond half vijf tekst en uitleg moeten geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl