Tweede Kamer heeft begrip voor het besluit
In de Tweede Kamer is er begrip voor de beslissing van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven om af te treden naar aanleiding van de 'Teevendeal'.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, partijgenoot van de twee bewindspersonen, betreurt het vertrek maar noemt hun besluit begrijpelijk. Zijlstra heeft respect voor het besluit van staatssecretaris Teeven om uit solidariteit met de minister eveneens af te treden.
"Met het vertrek van Opstelten en Teeven verliest het kabinet een kundig minister en staatssecretaris, die de afgelopen jaren met hun beleid een grote bijdrage hebben geleverd aan een veiliger Nederland. Opstelten is daarnaast voor de VVD jarenlang in diverse functies van zeer groot belang geweest."
PvdA-leider Samsom noemt het besluit van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven "ingrijpend".
Hij voegt daaraan toe: "En een begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten. We respecteren de beslissing van Opstelten en Teeven en danken hen voor hun inzet voor de publieke zaak."
Het vertrek van de bewindspersonen betekent niet dat het debat niet gevoerd hoeft te worden.
SGP-leider Van der Staaij spreekt van een "gevoelige aderlating voor het kabinet". Hij begrijpt dat zij deze consequentie hebben verbonden aan de "ontoereikende informatie" aan de Tweede Kamer.
ChristenUnie-leider Slob vindt dat een debat over de kwestie wel moet doorgaan. Nu beide bewindspersonen zijn opgestapt moet dat wat hem betreft met premier Rutte. "Het vertrek van de bewindspersonen betekent niet dat het debat niet gevoerd hoeft te worden. Er zijn veel vragen aan het kabinet te stellen."
Hij noemt het aftreden "onvermijdelijk" en een "persoonlijk drama".
D66 heeft respect voor het besluit van de twee bewindslieden, maar vindt dat er eigenlijk eerst uitleg gegeven had moeten worden aan de Tweede Kamer.
D66-leider Pechtold twittert: "Aftreden begrijpelijk en onvermijdbaar. Respect daarvoor, maar de vragen over de deal mogen niet onbeantwoord blijven. Debat op z'n minst!" D66-Kamerlid Berndsen vindt dat het debat moet leiden tot het voorkomen van dit soort situaties.
Merkwaardig dat de minister-president in het weekeinde nog zei dat er niks aan de hand was.
CDA-leider Buma vindt het een ingrijpend besluit. Daarnaast noemt hij het "merkwaardig dat de minister-president in het weekeinde nog zei dat er niks aan de hand was en dat hij Opstelten zo weer zou benoemen."
Vandaag dook er toch bewijs op dat Justitie in 2001 4,7 miljoen gulden heeft betaald aan drugscrimineel Cees H., de zogenoemde 'Teevendeal'. Opstelten zei eerder aan de Tweede Kamer dat hij niet wist hoeveel er was overgemaakt en dat er geen bewijs van de deal was.