Jeroen Dijsselbloem
NOS Nieuws

Dijsselbloem wil door als voorzitter eurogroep

Minister Dijsselbloem van Financiën wil een nieuwe termijn als voorzitter van de eurogroep, meldt de Volkskrant. Op een bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam zei Dijsselbloem gisteren van plan te zijn zich weer kandidaat te stellen. Zijn termijn loopt af op 21 juli.

Dijsselbloem zit sinds twee jaar de vergaderingen voor van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Hij verdedigde in Amsterdam nog eens zijn keuze om het ministerschap te combineren met het voorzitterschap van de eurogroep. "Dan hoef ik niet als Brusselse bureaucraat te zeggen: bezuinig eens! Want dan doe ik het zelf ook. Dat is behulpzaam in het proces."

'Niet neutraal'

In 2013 zaagden Frankrijk en Duitsland aan de stoelpoten van Dijsselbloem met hun voorstel het roulerend voorzitterschap in te ruilen voor een vaste voorzitter van de eurogroep. In diezelfde periode zeiden anonieme bronnen in Brussel dat Dijsselbloem te weinig neutraal was en het Nederlandse belang voorrang zou geven.

Dijsselbloem voelde niets voor het Frans-Duitse plan, dat uiteindelijk weer van tafel ging.

Van de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos is bekend dat hij in juli graag de functie van Dijsselbloem wil overnemen. De nieuwe voorzitter wordt gekozen door de negentien ministers van Financiën van de eurogroep.

Ik hoef niet als Brusselse bureaucraat te zeggen: bezuinig eens! Want ik doe het zelf ook.

Jeroen Dijsselbloem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl