Dijsselbloem voorzitter eurogroep

Voorzitter van de eurogroep, Dijsselbloem»
Voorzitter van de eurogroep, Dijsselbloem ANP

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben Jeroen Dijsselbloem benoemd tot voorzitter van de eurogroep. Dat deden ze tijdens hun vergadering in Brussel.

De benoeming komt niet als een verrassing en was een formaliteit: de Nederlander was de enige kandidaat. Dijsselbloem gaat de functie combineren met die van minister van Financiën van Nederland.

Er moest nog een klein voorbehoud worden gemaakt, omdat Frankrijk eerst de visie van Dijsselbloem op de economische en financiële politiek in Europa wilde horen. Dijsselbloem gaf die visie tijdens de vergadering in een lange brief aan zijn collega's.

'Goed nieuws'

Premier Rutte noemde de nieuwe functie van Dijsselbloem onlangs goed nieuws voor Nederland. "Nederland staat dan vooraan in het proces en is op de hoogte van de gesprekken tussen de grote landen", zei Rutte. Critici zijn bang dat het Nederlands belang minder aandacht krijgt, nu Nederland voorzitter is. De belangen van Nederland worden in de eurogroep straks vertegenwoordigd door staatssecretaris Weekers.

Dijsselbloem is de opvolger van Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg, die de Eurogroep acht jaar heeft voorgezeten.

Deel deze pagina

Video

  • video Dijsselbloem voorzitter eurogroep Jeroen Dijsselbloem is de nieuwe voorzitter van de eurogroep. Gisteravond werd hij gekozen door bijna al zijn... collega-ministers van Financiën. Alleen Spanje onthield zich.
  • video Chris Ostendorf: Dijsselbloem voorzitter eurogroep De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is benoemd tot voorzitter van de eurogroep.... Correspondent Chris Ostendorf vertelt.

Audio

  • Dijsselbloem: zo snel mogelijk beslissingen nemen over lastige dossiers Verslaggever Sebastiaan Meijer sprak meteen na zijn benoeming als voorzitter van de eurogroep met minister van Financiën... Dijsselbloem.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 47 keer afgespeeld
  • » "Alles weer bij het oude in Syrië" Video De opmars van IS en de strijd rond Kobani overheersen nu al maanden het nieuws over Syrië. Het...22 okt 2014, 9491 keer afgespeeld

Meer video en audio