Dijsselbloem voorzitter eurogroep

Voorzitter van de eurogroep, Dijsselbloem»
Voorzitter van de eurogroep, Dijsselbloem ANP

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben Jeroen Dijsselbloem benoemd tot voorzitter van de eurogroep. Dat deden ze tijdens hun vergadering in Brussel.

De benoeming komt niet als een verrassing en was een formaliteit: de Nederlander was de enige kandidaat. Dijsselbloem gaat de functie combineren met die van minister van Financiën van Nederland.

Er moest nog een klein voorbehoud worden gemaakt, omdat Frankrijk eerst de visie van Dijsselbloem op de economische en financiële politiek in Europa wilde horen. Dijsselbloem gaf die visie tijdens de vergadering in een lange brief aan zijn collega's.

'Goed nieuws'

Premier Rutte noemde de nieuwe functie van Dijsselbloem onlangs goed nieuws voor Nederland. "Nederland staat dan vooraan in het proces en is op de hoogte van de gesprekken tussen de grote landen", zei Rutte. Critici zijn bang dat het Nederlands belang minder aandacht krijgt, nu Nederland voorzitter is. De belangen van Nederland worden in de eurogroep straks vertegenwoordigd door staatssecretaris Weekers.

Dijsselbloem is de opvolger van Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg, die de Eurogroep acht jaar heeft voorgezeten.

Deel deze pagina

Video

  • video Dijsselbloem voorzitter eurogroep Jeroen Dijsselbloem is de nieuwe voorzitter van de eurogroep. Gisteravond werd hij gekozen door bijna al zijn... collega-ministers van Financiën. Alleen Spanje onthield zich.
  • video Chris Ostendorf: Dijsselbloem voorzitter eurogroep De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is benoemd tot voorzitter van de eurogroep.... Correspondent Chris Ostendorf vertelt.

Audio

  • Dijsselbloem: zo snel mogelijk beslissingen nemen over lastige dossiers Verslaggever Sebastiaan Meijer sprak meteen na zijn benoeming als voorzitter van de eurogroep met minister van Financiën... Dijsselbloem.

Video en Audio

  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 85 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 225 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 3182 keer afgespeeld

Meer video en audio