Een machinist in een treincabine
NOS Nieuws

Toeterprotest NS-personeel tegen agressie in trein

Precies om negen uur vanochtend laten conducteurs en machinisten met een toeterprotest horen dat ze de agressie tegen NS-personeel beu zijn.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd een hoofdconducteur van de NS zo ernstig mishandeld dat ze in het ziekenhuis terechtkwam. En zaterdag werd een conducteur in Helmond bespuugd en geschopt.

De NS en de bonden willen dat de politiek ingrijpt. Ze willen met staatssecretaris Mansveld en de ministers Opstelten en Plasterk overleggen over extra maatregelen om agressie in de trein te beteugelen. Dat overleg zal deze week plaatsvinden.

NS-personeel wil dat de spoorwegpolitie terugkomt op de grote stations en ze willen dat de toegangspoorten op de stations gesloten worden, zodat mensen zonder kaartje niet meer in de trein kunnen komen. De meeste gevallen van agressie hebben te maken met zwartrijders die worden betrapt in de trein.

Typhoonactie

Om die eisen kracht bij te zetten is het rijdend personeel van de NS de Typhoonactie gestart. De organisatoren van die actie vragen NS-personeel om om 09.00 uur plaats te nemen in de cabines van rijdende en stilstaande treinen om enkele minuten lang te toeteren. Dat gebeurt zowel op stations als onderweg op het spoor in het hele land.

CNV-vakbondsbestuurder Evert Jan van der Mheen hoopt dat er in Den Haag veel treinen stil staan om negen uur want "juist daar moet het goed te horen zijn".

Het tijdstip is gekozen om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zonder de reizigers te duperen. De treinen kunnen tijdens het toeteren gewoon doorrijden. De actie is aangekondigd op een Facebookpagina en die heeft al ruim 1400 likes.

Emotie

Vanochtend vroeg was er een wilde staking op het traject Alkmaar-Den Helder/Zaandam. Daar hadden de machinisten het werk neergelegd voor een ingelast werkoverleg. De "boosheid, woede en emotie is enorm", zegt een NS-woordvoerder. De actie duurde tot ongeveer half acht. Bij de NS is niets bekend over eventuele andere wilde acties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl