President Obama bij de brug in Selma
NOS Nieuws

Obama spreekt massa toe bij herdenking in Selma

President Obama heeft bij de Edmund Pettus Bridge in Selma, in de zuidelijke staat Alabama, een toespraak gehouden. Daar zijn tienduizenden mensen bijeengekomen voor de herdenking van het bloedig neerslaan van de vrijheidsmarsen, 50 jaar geleden. Op 7 maart 1965 was in Selma de eerste van drie marsen.

"Onze mars is nog niet voorbij", zei Obama in een bevlogen toespraak, verwijzend naar de incidenten het afgelopen jaar waarbij zwarten werden doodgeschoten door blanke politie-agenten. Hij prees de deelnemers aan de mars als 'helden', die "miljoenen hoop hebben gegeven."

Stemrecht

Bij de mars in 1965 eisten zo'n 600 zwarte Amerikanen gelijke burgerrechten, met name wat betreft het stemrecht. Ze mochten destijds officieel wel stemmen, maar in de praktijk werd hen dat vaak onmogelijk gemaakt door blanke functionarissen.

Bij de mars over de Edmund Pettus Bridge in de jaren 60 vielen politiemensen en blanke racisten de betogers aan met knuppels en traangas. Tientallen betogers raakten gewond. De dag werd Bloody Sunday gedoopt. De beelden gingen de hele wereld over.

Twee daarop volgende marsen, onder leiding van Martin Luther King, leidden destijds tot het aannemen van een nieuwe kieswet met gelijke rechten voor zwarte Amerikanen. Die wet moest het onmogelijk maken om hen het stemmen te belemmeren. President Lyndon Johnson nam het initiatief ervoor. Mede door het gewelddadige verloop van de marsen stemde het Congres snel in met de nieuwe wet.

Obama spreekt bij herdenking Bloody Sunday

Nieuwe mars

President Obama en zijn vrouw waren dus bij de herdenking, evenals zo'n honderd leden van het Congres, zowel Democraten als Republikeinen. Onder hen ook de Democraat John Lewis, die vijftig jaar geleden meedeed aan de betoging en daarbij zwaar gewond raakte - hij liep een schedelbasisfractuur op.

Na de toespraak van Obama liep de president met zijn gezin mee over de beruchte brug waar de betogers werden aangevallen. Die brug draagt trouwens de naam van een fanatieke voorstander van de slavernij.

Obama: Selma was een gevecht voor een beter Amerika
Betogers in Selma, Alabama

New York

Ook elders in de VS werden de marsen herdacht: onder het motto 'Selma is overal' marcheerden honderden New Yorkers over de Brooklyn Bridge, de brug die Manhattan verbindt met het stadsdeel Brooklyn. Ze toonden daarmee hun solidariteit met de betogers van destijds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl