NOS Nieuws

Holleeder hoort uitspraak in Andes-proces

De rechtbank in Haarlem doet vanmiddag uitspraak tegen Willem Holleeder. Het OM wil dat de topcrimineel voor 4,5 jaar achter de tralies verdwijnt.

Holleeder staat in het Andes-proces terecht voor zijn aandeel in het afpersen van oud-president Theo Huisman van de Amsterdamse tak van de Hells Angels. Ook wordt hij beschuldigd van het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries.

In het Andes-proces moeten veertien verdachten voorkomen voor zaken als afpersing, bedreiging, mishandeling en witwassen. Tegen de hoofdverdachten Danny K. en zijn compagnon Dick Vrij werden respectievelijk celstraffen van 6,5 jaar en 4,5 jaar cel geëist.

Van de eis van 4,5 jaar tegen Holleeder is 1,5 jaar voor de kwesties-De Vries en -Huisman. Daarnaast wil het OM dat Holleeder een deel van zijn eerdere straf voor afpersing alsnog uitzit. Dat gaat om 1095 dagen, zo'n drie jaar.

De kans dat Holleeder vanmiddag vrij man is, is nihil.

Robert Bas, justitieredacteur

De topcrimineel kwam in 2012 vrij nadat hij tweederde van de negen jaar celstraf die hij hiervoor had gekregen, had uitgezeten. Maar omdat hij in zijn proeftijd opnieuw in de fout is gegaan, moet hij het laatste deel alsnog uitzitten, vindt het OM.

"De kans dat Holleeder vanmiddag vrij man is, is nihil", zegt Robert Bas, NOS-justitieredacteur. "Hij zit momenteel vast voor betrokkenheid bij de liquidatiezaken tegen Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Dat proces gaat in het najaar van start."

Holleeder werd voor die liquidatiezaken in december vorig jaar aangehouden. Eind december besloot de rechtbank van Amsterdam zijn voorarrest tot maximaal 29 maart te verlengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl