NOS Nieuws

OM: Holleeder moet 1,5 jaar cel in

OM eist 1.5 jaar cel tegen Holleeder

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 1,5 jaar geëist tegen Willem Holleeder in het Andes-proces. Daarnaast wil het OM dat Nederlands bekendste crimineel ook nog een deel van de straf die hij kreeg voor het afpersen van onder anderen vastgoedhandelaar Willem Endstra alsnog gaat uitzitten. Het OM wil dat Holleeder de straf volledig uitzit en dus niet eerder kan vrijkomen.

Tegen medeverdachten zijn straffen tot 6,5 jaar geëist.

De 56-jarige Holleeder staat in Haarlem terecht voor zijn aandeel in het afpersen van oud-president Theo Huisman van de Amsterdamse tak van de Hells Angels. Ook vervolgt het OM hem voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Geen hoofdverdachte

Holleeder is niet de hoofdverdachte in het megaproces Andes. Dat draait om Danny K. en zijn compagnon Dick Vrij. Volgens het OM was Danny K. de spil in een criminele organisatie die zich bezighield met onder meer afpersen en witwassen. K. wordt door het OM gezien als een van de grote spelers in het criminele milieu. Tegen hem is 6,5 jaar cel geëist.

In totaal staan er tien verdachten terecht. Een van hen is Angela van H., de vriendin van K. en ex van voetballer Patrick Kluivert.

Eerdere straf

Het OM wil dat Holleeder voor zijn betrekkelijk kleine rol in de afpersing van de voormalig Hells Angels-voorman en de bedreiging van De Vries bestraft wordt, maar ook dat hij een deel van zijn eerdere straf voor afpersingen alsnog uitzit. Dat is drie jaar.

Holleeder kwam in 2012 vrij nadat hij tweederde van de negen jaar celstraf die hij hiervoor had gekregen had uitgezeten. Maar omdat hij in zijn proeftijd opnieuw in de fout is gegaan, moet hij het laatste deel alsnog uitzitten, vindt het OM.

Liquidaties

Willem Holleeder zit inmiddels weer vast. Vorige maand werd hij aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl in 2005 en 2006. Het OM streeft ernaar dat dit proces nog voor het eind van het jaar van start gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl