NOS Nieuws

Politiechef LA: dakloze pakte wapen agent vast

Politie LA: dakloze wilde wapen afpakken

De dakloze man die in Los Angeles werd doodgeschoten door politiemensen probeerde het dienstpistool van een van die agenten te grijpen. Dat zegt de politiecommissaris van de stad na bestudering van de videobeelden.

De man pakte het holster van het dienstwapen vast. "Je kunt horen dat de jonge agent midden in de worsteling met de verdachte zegt: 'hij heeft mijn wapen, hij heeft mijn wapen'", zei commissaris Beck. "Hij zegt het twee keer en met nadruk."

Op een persconferentie liet Beck ook foto's zien van het vuurwapen van de agent, dat volgens hem duidelijk sporen vertoonde van een worsteling. Zo was de haan gespannen en zat er een kogel klem in de kamer.

'Vijf agenten drukten hem tegen de grond'

De politie van LA (LAPD) kreeg zondag een melding van een beroving in een achterbuurt waar veel daklozen leven. Agenten wilden de dakloze man aanhouden, maar die verzette zich hevig tegen zijn arrestatie. Stroomstootwapens hielpen niet om de man tot bedaren te brengen.

In de worsteling die daarop volgde, zou de man het wapen van de agent hebben willen pakken, waarna andere politiemensen hem doodschoten. Volgens de politie waren zowel het slachtoffer als de politieman waarmee hij op de grond lag zwart.

Psychische problemen

Het hoofd van de lokale daklozenopvang zegt dat de man, die bekend was onder de naam Africa, al weken in een tentje voor de opvang sliep. Hij was vaker gewelddadig en had psychische problemen.

De politie zegt dat 'Africa' ongewapend was. Commissaris Beck noemde zijn dood een vreselijk drama, "dat de nadruk legt op de problemen in onze achterbuurten met daklozen en mensen met psychische aandoeningen".

Onderzoek

De LAPD heeft een intern onderzoek opgestart naar de schietpartij. Activisten willen dat de gouverneur van de staat Californië een speciale onderzoeker instelt voor een onafhankelijk onderzoek.

Een grote burgerrechtenbeweging heeft de politie opgeroepen om de beelden vrij te geven die de agenten zelf hebben gemaakt met hun bodycam.

Monument

Op de stoep waar 'Africa' werd doodgeschoten is een geïmproviseerd monument ontstaan. Mensen leggen bloemen en branden kaarsen. Op een bord staat 'RIP Cameroon. Rest in peace Africa brother'.

Buurtbewoners zeggen dat de politie veel te gewelddadig optreedt in de wijk en dat 'Africa' daarvan een slachtoffer is geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl