De waarde van de roebel ten opzichte van de dollar is meer dan gehalveerd
NOS Nieuws

Rusland zet het mes in de uitgaven

De Russische regering zet het mes in de uitgaven. Door de dalende olieprijs zijn de inkomsten gekelderd en loopt het begrotingstekort van het land snel op. "Het zijn forse bezuinigingen die moeten voorkomen dat het tekort verder oploopt", zegt NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp.

Rusland wil op korte termijn ongeveer 15 miljard euro bezuinigen, heeft de onderminister van Financiën bekendgemaakt. "Grote investeringen van de overheid die gepland zijn, gaan niet door. Het gaat dan vooral om infrastructurele projecten, zoals de bouw van bruggen", zegt Groot Koerkamp. Daarnaast wordt er 10 procent bezuinigd op de budgetten van alle ministeries, behalve van Defensie.

Sancties

De sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten kosten Rusland veel geld, maar zijn niet de oorzaak van de problemen. "Eind 2012 tekende zich al een stagnatie van de Russische economie af." Door de dalende olie- en gasinkomsten komt het gat in de begroting dit jaar uit op bijna 4 procent.

Rusland is voor bijna de helft van zijn inkomsten afhankelijk van ruwe olie. "Dat heeft de economie genekt. Het legt pijnlijk bloot dat de Russische economie veel te afhankelijk is van de inkomsten uit olie en gas. Economische hervormingen die hadden moeten plaatsvinden onder Poetin zijn niet doorgevoerd. De bevolking zit nu met de brokken", aldus Groot Koerkamp.

De sancties hebben de zaak verder verslechterd. "Alle zeilen moeten worden bijgezet om te voorkomen dat de Russische economie nog harder achteruit gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl