Minister Kamp na zijn persconferentie in Loppersum
NOS Nieuws

Kabinet reageert pas na verkiezingen op gasrapport

Het kabinet komt op zijn vroegst eind maart met een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. De Tweede Kamer wilde die reactie binnen een week, maar minister Kamp schrijft dat hij dat niet redt.

De Onderzoekraad constateerde deze maand dat de veiligheid altijd een ondergeschikte rol heeft gespeeld bij het boren naar gas. De maximale opbrengst kwam op de eerste plaats.

Zes maanden

De raad vindt dat de toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), niet onafhankelijk genoeg is. Een van de aanbevelingen is het losmaken van het SodM van het ministerie van Economische Zaken.

Vooral de oppositie in de Tweede Kamer had aangedrongen op een snelle kabinetsreactie, zodat er nog voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart over de kwestie kon worden gedebatteerd.

Minister Kamp wijst er in zijn brief op dat het kabinet volgens de wet zes maanden de tijd heeft om op aanbevelingen van de OVV te reageren. Hij denkt dat het in dit geval binnen zes weken kan.

Open blik

Die periode is nodig omdat er verschillende partijen en ministeries bij betrokken zijn. "Dat vraagt goede bestudering en overleg met betrokken partijen."

Kamp schrijft verder dat het kabinet alle aanbevelingen van de Onderzoeksraad met een open blik in overweging zal nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl