Feyenoord-hooligans houden huis in Rome
NOS Nieuws

Kamer: meldplicht hooligans in binnen- en buitenland

De VVD en PvdA vinden dat hooligans die zich in het buitenland hebben misdragen, ook in Nederland moeten worden aangepakt. De regeringspartijen denken aan een meldplicht tijdens de wedstrijden van hun club in Nederland en in het buitenland.

Het heeft volgens de coalitiefracties echter niet zo veel zin om paspoorten van deze hooligans in te trekken, zoals CDA-leider Sybrand Buma vanochtend voorstelde. VVD en PvdA wijzen erop dat mensen in de meeste Europese landen nu eenmaal vrij kunnen reizen zonder een paspoort te hoeven tonen.

Aanleiding voor de suggesties zijn de rellen van Nederlandse hooligans de afgelopen dagen in Rome. Enkele tientallen zijn al voor de rechter verschenen.

Opstelten

Minister Opstelten vindt het "totaal onaanvaardbaar wat gisteren in het centrum van Rome is gebeurd. Dit soort gewelddadig gedrag tolereren we niet". Opstelten gaat samen met de gemeente, Feyenoord, de politie en het OM, wat er gedaan kan worden om "de relschoppers hier in Nederland verder aan te pakken".

Volgens de minister kan de KNVB al stadionverboden opleggen die gelden voor alle voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland, waaraan een Nederlandse betaald voetbalclub deelneemt. Ook wijst de minister erop dat de strafrechter personen een meldplicht en een locatiegebod kan opleggen voor alle wedstrijden van een betaaldvoetbalclub in binnen- en buitenland.

Uitreisverbod

PvdA-Kamerlid Marcouch denkt aan een uitreisverbod of stadionverbod voor hooligans die over de grens in de fout zijn gegaan, gekoppeld aan een meldplicht.

VVD'er Dijkhoff wijst op een gebiedsverbod en een meldplicht. Dat houdt in dat mensen op een bepaald tijdstip op een vooraf vastgestelde locatie moeten zijn. Volgens beide partijen moet een burgemeester een grote rol spelen bij het nemen van een besluit over een meldplicht.

Een nieuwe, aangescherpte voetbalwet is net door de Tweede Kamer aangenomen. Die moet nog wel door de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl