NOS Voetbal

'Barbaren verbouwen Piazza di Spagna'

  • La Repubblica (beeldbewerking NOS)
    De voorpagina van de krant La Repubblica op vrijdag 20 februari
  • Corriere Della Sera (beeldbewerking NOS)
    De voorpagina van de krant Corriere Della Sera op vrijdag 20 februari

In Italië zijn ze wel wat gewend als het om voetbalrellen gaat. Maar na de rellen van Feyenoord-supporters zit de schrik er goed in. Alle Italiaanse kranten brengen het nieuws groot op de voorpagina.

"Ongelooflijk: Rome overgeleverd aan de genade van Nederlandse hooligans", opent de sportkrant La Gazzetta dello Sport. "Barbaren verbouwen Piazza di Spagna", vervolgt de krant, die ook een overzicht heeft gemaakt met de misdragingen van Feyenoord-supporters in het buitenland. De eerste vier pagina's van de krant staan volledig in het teken van de rellen.

Arrestaties

Bij aanhoudende rellen in Rome, voorafgaand aan de voetbalwedstrijd AS Roma - Feyenoord, zijn zeker vijftig Feyenoord-aanhangers opgepakt. Een aantal van hen is via snelrecht al veroordeeld tot celstraffen en hoge geldboetes. Ook kort voor de wedstrijd raakten Feyenoord-hooligans weer slaags met de ordepolitie. Zeker tien agenten en veel supporters raakten gewond.

Er werd gegooid met rookbommen, flessen en andere spullen. De supporters vernielden auto's, motoren en prullenbakken toen ze werden verdreven door de politie. Een deel van de binnenstad van Rome zag er uit als een slagveld. Berichten dat fans van AS Roma bij de rellen betrokken waren, zijn er niet of nauwelijks.

  • EPA
    Feyenoordsupporters verzamelen zich op het Piazza di Spagna
  • EPA
    Relschoppers zoeken de confrontatie met de politie in Rome
  • EPA
    De fontein van Barcaccia na de rellen tussen Feyenoordfans en de politie

Straffen

De rechter deelde fikse straffen uit aan de relschoppers. Drie kregen een celstraf van zestien maanden, zes anderen acht maanden cel en tien hooligans troffen schikkingen en moeten in totaal honderdduizenden euro's boete betalen.

Toch zijn de Italiaanse kranten ook kritisch. Volgens La Gazzetta dello Sport had de politie dit kunnen zien aankomen. De krant spreekt van 'een aangekondigde schande'. La Repubblica: "Geen alarm, verboden omzeild, zo heeft de horde de politie misleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl