NOS Nieuws

'VS in oorlog met hen die de islam misbruiken'

Obama: oorlog met hen die de islam misbruiken

President Obama heeft een oproep gedaan aan moslimleiders om zich duidelijker te distantiëren van radicale groeperingen als IS en hun ideologieën. "We zijn niet in oorlog met de islam, we zijn in oorlog met mensen die de islam misbruiken."

Obama sprak op de top over extremisme in Washington, waar ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bij aanwezig was.

Moslimleiders

De president zei dat extremistische leiders zich voordoen als religieuze leiders, maar dat ze in werkelijkheid terroristen zijn; mensen die IS of al-Qaida associëren met de islam lopen volgens Obama in de propaganda-val van dezelfde radicale groeperingen.

Obama deed in zijn toespraak tevens een oproep aan moslimleiders om het misverstand weg te nemen dat de VS en zijn bondgenoten eropuit zijn de islam te onderdrukken.

Kritiek

De afgelopen tijd kreeg het Witte Huis met name vanuit Republikeinse kringen kritiek omdat het krampachtig een link tussen terrorisme en de islam zou vermijden. Obama sprak in het licht van de terreurdaden van IS, de aanslagen in Parijs en Kopenhagen consequent van "gewelddadig extremisme". Het Witte Huis wilde de islam helemaal niet in de discussie betrekken omdat dat juist zou zijn wat de terroristen willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl