Coulibaly in het filmpje
NOS Nieuws

'Daders hadden uur voor aanslagen Parijs contact'

De daders van de terreuraanslagen in Parijs hebben een uur voor de aanval op Charlie Hebdo contact gehad. Uit een reconstructie van de Franse krant Le Monde blijkt dat Chérif Kouachi op 7 januari om 10.19 uur een sms stuurde naar Amédy Coulibaly.

De krant heeft inzage gehad in het politiedossier. Daaruit blijkt dat Amédy Coulibaly, die op 8 januari een politieagent doodde en een dag later mensen gijzelde in een koosjere supermarkt en er vier doodschoot, vaak contact heeft gehad met de broers Kouachi, die de aanslag op Charlie Hebdo pleegden.

Amédy Coulibaly gebruikte de maanden voor de aanslag dertien verschillende mobieltjes. Het mobieltje van Chérif Kouachi werd alleen gebruikt voor het versturen van zes sms'jes. Het laatste berichtje was voor Coulibaly.

Uit de locatiegegevens van de telefoons blijkt dat Chérif en Coulibaly elkaar in de nacht voor de aanslagen nog hebben ontmoet.

Meer betrokkenen?

De video die Coulibaly verstuurde tijdens de gijzeling in de supermarkt roept veel vragen op. Zo is niet duidelijk wie de video heeft gemonteerd. De montagestijl lijkt op die van Islamitische Staat.

Er zijn nog meer aanwijzingen dat er andere personen bij de aanslagen betrokken zijn. Zo zijn op de video stemmen van anderen te horen en zijn er schaduwen te zien.

Omdat er ook beelden van de bestorming van de supermarkt in het filmpje zitten, moet er een handlanger zijn geweest. Coulibaly is bij de bestorming om het leven gekomen.

Supermarkten

Coulibaly heeft zijn aanslag op de supermarkt voorbereid op internet. Hij bestudeerde meerdere koosjere supermarkten, maar zocht alleen de openingstijden op van de zaak in Vincennes, die hij uiteindelijk aanviel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl