Gisteren was er in Boedapest een protest tegen de komst van Poetin
NOS Nieuws

Poetin wacht bij Hongaarse premier warm welkom

President Poetin bezoekt vandaag Hongarije, waar hij onder meer komt praten over gasleveranties. Het bezoek aan Hongarije (lidstaat van de EU en de NAVO) is controversieel; op een moment dat de verhouding tussen Brussel en Moskou slecht is, toont de Hongaarse premier Orban openlijk bewondering voor de Russische president.

Orban brak vorig jaar een lans voor de “illiberale democratie”. Hij noemde Rusland als voorbeeld van een alternatief voor het model van de Europese Unie.

Poetin is in Boedapest twee weken na een bezoek van de Duitse bondskanselier Merkel, dat juist was bedoeld om Hongarije nadrukkelijker bij de EU-politiek tegenover Rusland te betrekken. Orban is kritisch over de EU-sancties en probeert ook zijn eigen energiepolitiek te voeren, wat het land in conflict brengt met de rest van de Unie.

Signaal

Vorig jaar schortte Hongarije tijdelijk gasleveranties aan Oekraïne op. Ook financiert Rusland een omstreden Hongaarse kerncentrale van maar liefst 10 miljard euro, een enorm bedrag voor Hongarije.

Het bezoek vandaag lijkt vooral bedoeld om een signaal af te geven aan Brussel, zegt correspondent Joost van Egmond. "Poetin kan laten zien dat hij vrienden heeft binnen de Europese Unie. Voor Orban is het een gelegenheid om te tonen dat hij zich niet door Brussel de wet laat voorschrijven."

Oppositiebewegingen in Hongarije demonstreerden de afgelopen weken meermalen tegen de komst van de Russische president. Gisteren gingen enkele duizenden mensen de straat op uit protest tegen de 'Poetinisatie' van Hongarije. Vandaag tijdens het bezoek gelden strenge veiligheidsmaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl