Oekraïne krijgt weer gas uit Hongarije
NOS Nieuws

Oekraïne krijgt weer Hongaars gas

Hongarije hervat op 1 januari de gasleveranties aan Oekraïne, heeft de Hongaarse netbeheerder bekendgemaakt. Het EU-land had eind september "om technische redenen" de gaskraan dichtgedraaid. Vanwege de gestegen vraag in eigen land was er volgens Hongarije tijdelijk geen uitvoer mogelijk.

Het besluit stuitte op onbegrip in Oekraïne, dat minder afhankelijk wil worden van de gastoevoer uit Rusland. Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz beklaagde zich dat Hongarije het besluit niet verder wilde toelichten.

Vermoed werd dat Rusland druk had uitgeoefend op Hongarije. Enkele dagen voor het besluit om de gaskraan dicht te draaien, hadden premier Orbán en de Russische Gazprom-baas Miller elkaar nog ontmoet.

Het lijkt erop dat Hongarije de kwestie niet op de spits wil drijven.

Joost van Egmond, NOS-correspondent

Volgens NOS-correspondent Joost van Egmond is de timing van het besluit om de gasleveranties te hervatten opmerkelijk. Het gas is vanwege de ingevallen winter hard nodig in Oekraïne.

"De Europese Commissie was in september al niet blij met de Hongaarse beslissing om de leveranties op te schorten. Het lijkt erop dat Hongarije de kwestie niet op de spits wil drijven", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl