Kamerleden staan bij actievoerders op het Plein in Den Haag
NOS Nieuws

Gronings gas verplaatst zich naar Haagse arena

Gaswinning, inkomsten en de veiligheid in Groningen. En de belangrijke vraag: moet de gasproductie ook na de zomer worden verminderd? In de Tweede Kamer in Den Haag gaat het vandaag over een beladen onderwerp: gaswinning.

De oppositie is helder: Nederland moet niet meer gas winnen dan het zelf nodig heeft om huizen te verwarmen tijdens een strenge winter. De partijen koersen op een gasproductie van 30 miljard kubieke meter. Verder hebben de oppositieleden honderden vragen aan de minister, variërend over schadevergoedingen voor de Groningers tot vragen over de manier waarop Kamp tot zijn besluit is gekomen.

Minister Kamp van Economische Zaken schroefde maandag de gaswinning terug, maar hield de optie open om de productie in juli weer te verhogen, naar 39,4 miljard kuub. Kamp wil een adviesrapport afwachten voor hij een beslissing neemt.

Groningers protesteren tegen de gaswinning.

Ondenkbaar

PvdA-leider Samsom noemt het ondenkbaar dat de gaskraan in de tweede helft van het jaar weer verder opengaat. Hij leek daarmee in te gaan tegen de beslissing van minister Kamp.

Samsom zegt dat met de minister is afgesproken dat hij voor het veiligste scenario kiest. Dat zou dan ongeveer 35 miljard kuub zijn. Toch is het nog niet zeker dat de minister de gaswinning definitief verlaagt. Het kost namelijk veel geld. Want waar haalt de regering de ongeveer 1 miljard euro vandaan om dat te compenseren?

De staatsschuld op laten lopen, is geen optie voor de VVD. Dus zou het ontstane gat in de begroting door extra bezuinigingen gedicht moeten worden. En dat ligt voor de PvdA weer gevoelig.

Inwoners uit Groningen en milieuverenigingen wachten de inhoud van het debat niet af. Zij demonstreren vanochtend voor de deur van de Tweede Kamer, om de politici ervan te overtuigen dat de gaswinning moet worden beperkt.

Groningers op weg naar Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl