Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij
NOS Nieuws

Samsom noemt verhogen gasproductie na de zomer ondenkbaar

PvdA-leider Samsom denkt dat ook na de zomer minder gas uit Groningen zal worden gehaald. Hij noemt het verhogen van de gasproductie ondenkbaar.

Hij gaat daarmee in tegen minister Kamp van Economische Zaken. Die zei gisteren dat de gaswinning tijdelijk wordt verlaagd tot 16,5 miljard kubieke meter. Op 1 juli neemt Kamp een besluit of de gaswinning daarna weer wordt verhoogd naar de eerder geplande 39,4 miljard kuub.

Veilig scenario

Samsom zei in Groningen tegen RTV Noord dat hij het ondenkbaar vindt dat de gaskraan na de zomer weer verder opengaat, omdat de minister beloofd heeft voor het veiligste scenario te kiezen.

Diederik Samsom
'Veiligheid van Groningers staat op één'

De PvdA-afdeling in Ten Boer keerde zich vanochtend tegen het besluit van het kabinet. De voorzitter van de lokale partij riep zelfs op om geen PvdA te stemmen, als de partij Kamp bleef steunen. Samsom zegt dat zijn collega's in het noorden zich geen zorgen hoeven te maken.

Samsom: "Formeel klopt het als de minister zegt dat alles nog mogelijk is. Maar iedereen weet dat er maar één veilig scenario is, waarin er zo weinig mogelijk wordt gewonnen. En dus is het ondenkbaar dat het na 1 juli weer omhoog gaat."

Theorie

Minister Kamp wil eerst een belangrijk advies nog afwachten. In theorie kan het zo zijn dat het verminderen van de gasproductie onveiliger is dan het stabiel blijven winnen van dezelfde hoeveelheid. Samsom gelooft daar niet in. "Er is een theoretische kans dat meer gas winnen veiliger is dan minder gas winnen. Nou, wat denkt u zelf?"

Het laagst denkbare, en volgens Samsom dus veilige scenario, ligt volgens de PvdA-leider rond 35 miljard kuub op jaarbasis. Als Kamp inderdaad besluit om de productie zo ver te verlagen, kost dat de overheid ongeveer 1 miljard euro.

GroenLinks

Oppositiepartij GroenLinks is blij met de steun van Samsom. "Het is goed dat de PvdA dat nu ook inziet. Daarmee ontstaat er een meerderheid om in het Kamerdebat donderdag de gewraakte 39,4 miljard kubieke meter definitief van tafel te halen", zegt Kamerlid Van Tongeren.

De partij pleit al langer voor het verder verminderen van de gasproductie in Groningen, naar maximaal 30 miljard kuub per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl