Merkel krijgt diplomatieke steun van Canada in het conflict over Oekraïne
NOS Nieuws

Merkel zoekt en vindt steun in Canada

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zet haar missie voort om tot een diplomatieke oplossing te komen voor het conflict in Oekraïne. Na haar overleg met president Obama gisteren, vloog ze door naar Canada voor een bezoek aan premier Harper. De VS steunt de weg van diplomatie. Ook in Canada krijgt Merkel de steun die ze zoekt.

"We hopen allemaal dat de situatie diplomatiek kan worden opgelost", zei Harper op een gezamenlijke persconferentie. "Ik bewonder de pogingen van Merkel en Hollande om dat voor elkaar te krijgen. Helaas heeft Poetin geen oog voor de weg van diplomatie en kiest hij voor militaire actie."

'Canada accepteert de bezetting van Rusland niet'

Merkel zei op de persconferentie Obama en Harper dankbaar te zijn voor hun steun. Toch houden beiden een slag om de arm. Obama staat onder druk van de Republikeinen die wapens willen leveren aan de Oekraïense strijdkrachten. Obama sluit die optie niet uit, maar hij wil eerst zien of diplomatie president Poetin tot een ander Oekraïne-beleid kan brengen.

Ook Harper sluit andere methoden dan de diplomatieke weg niet helemaal uit. "Ongeacht hoe lang het duurt, op welke manier dan ook, Canada zal nooit accepteren dat Rusland illegaal Oekraïens grondgebied bezet", zei Harper.

Laatste kans

In Europa is weinig animo voor het leveren van wapens. Ook heeft Brussel besloten nog even te wachten met nieuwe sancties tegen Rusland. De diplomatie krijgt van de EU nog een laatste kans. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het vredesoverleg over Oekraïne deze week móet slagen.

Merkel en de Franse president Hollande praten morgen verder over een oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne met Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl