De Verenigde Staten blijven Europa steunen in pogingen om het conflict in Oekraïne langs diplomatieke weg op te lossen. Vandaag spraken de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama er in Washington over.
Te gast vanavond in Nieuwsuur: Michel Krielaars, Ruslanddeskundige. Verslaggever Rudy Bouma is in Donetsk, waar zo'n duizend kinderen al 7 maanden in een schuilkelder leven. En zelfs daar zijn ze niet veilig.
Laatste kans
Merkel is ervan overtuigd dat diplomatiek overleg de enige oplossing is voor het conflict. Maar Obama staat onder druk van de Republikeinen die wapens willen leveren aan de Oekraïense strijdkrachten. Obama sluit die optie niet uit, maar hij wil eerst zien of diplomatie president Poetin tot een ander Oekraïne-beleid kan brengen.
In Brussel hebben de EU-ministers besloten nog even te wachten met nieuwe sancties tegen Rusland. De diplomatie krijgt van de EU nog een laatste kans. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het vredesoverleg over Oekraïne deze week móet slagen.
Wapens
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten vandaag dat ze eerst de voortgang van de gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin afwachten. Nieuwe sancties komen er in elk geval niet eerder dan volgende week maandag, zeggen ze.
Merkel en de Franse president François Hollande praten woensdag verder over een oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne met Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko.
De Verenigde Staten overwegen wapens te leveren aan Oekraïne in de strijd tegen de pro-Russische rebellen, zo zeiden ze vorige week. Maar in Europa is daar weinig animo voor.
Kans
De Amerikaanse vice-president Joe Biden benadrukt dat het de VS niet te doen is "om oorlog aan te moedigen, maar om Oekraïne in staat te stellen zichzelf te verdedigen". De Amerikanen leveren nu alleen 'niet-dodelijk' materieel, zoals nachtkijkers, kogelwerende vesten en radarapparatuur aan het Oekraïense leger.
Frankrijk heeft als enige EU-land genoeg wapens om Oekraïne eventueel te bevoorraden. Maar de Franse president Hollande en minister van Buitenlandse Zaken Fabius geven de voorkeur nu nog aan diplomatie. Ze vinden het geen goed idee om op de achtergrond te dreigen met wapenleveranties. De onderhandelingen moeten eerst een kans krijgen.
Koude Oorlog
Minister Koenders vindt het leveren van wapens geen goed idee. "Er zijn al zo veel wapens in Oekraïne. Het grote risico van wapens vanuit het Westen is dat de Russische kant die direct zal aanvullen." Koenders is bang dat er dan een conflict kan ontstaan dat aan de Koude Oorlog doet denken.