NOS Nieuws

Diplomatiek offensief Merkel, Hollande in Oekraïne-crisis

Hollande: we komen met voorstellen

De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel reizen later vandaag naar Kiev voor een ontmoeting met president Porosjenko. Morgen zullen de twee leiders een bezoek brengen aan president Poetin in Moskou.

Dat heeft Hollande bekendgemaakt op een persconferentie in Parijs. Het bezoek werd tegelijkertijd in Berlijn bevestigd door de Duitse regering.

Territoriale integriteit

Hollande en Merkel bezoeken de twee hoofdrolspelers in het conflict vanwege het oplaaiende geweld van de afgelopen weken in het oosten van Oekraïne. Volgens de woordvoerder van Merkel versterken de bondskanselier en de Franse president daarom hun pogingen om een vreedzame oplossing van het conflict te bereiken.

De twee willen met voorstellen komen die aanvaardbaar zijn voor de strijdende partijen. Die zijn volgens Hollande gebaseerd op de "territoriale eenheid van Oekraïne". Hij heeft de afgelopen dagen veelvuldig overleg gevoerd met Merkel over de tekst van de voorstellen. De Franse president waarschuwde ook voor het risico van escalatie van het conflict in Oekraïne.

Hij voegde eraan toe dat hij niet voor toetreding van Oekraïne tot de NAVO is.

Merkel en Hollande naar Oekraïne

Kerry

Het is het eerste bezoek van Merkel aan Moskou sinds het begin van het conflict in Oost-Oekraïne ongeveer een jaar geleden. "Niemand moet straks kunnen zeggen dat Duitsland en Frankrijk er niet alles aan gedaan hebben om vrede te bewerkstelligen", zei Hollande op zijn persconferentie.

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken is in Oekraïne voor besprekingen. De laatste dagen wordt er steeds meer gespeculeerd over wapenleveranties van de VS aan het Oekraïense leger in de strijd tegen de separatisten.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeijer is in Polen om met onder anderen de Poolse president Komorowski te overleggen over de situatie in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl