In Spanje is sprake van een hoge werkloosheid, met name onder jongeren
NOS Nieuws

Europese jeugdgarantie nog niet op gang in Spanje

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

Op een website van de Spaanse regering kunnen jongeren zich registreren. Ze vullen hun gegevens in en moeten aangeven of ze net afgestudeerd zijn of juist hun school of opleiding niet hebben afgemaakt. De bedoeling is dat niet alleen jongeren zich registreren, maar ook bedrijven die op zoek zijn naar personeel.

Het is de bedoeling, maar het komt nog maar nauwelijks op gang. De website werd geopend naar aanleiding van de jeugdgarantie die de Europese Commissie in het leven riep, nu bijna een jaar geleden.

Er werd 8 miljard euro ter beschikking gesteld om de strijd met de hoge werkloosheid, met name onder jongeren, aan te gaan. Spanje krijgt daarvan 1,8 miljard. Maar op de site van de Spaanse overheid is nog weinig animo onder jongeren. Maar een kleine vijf procent van de 800.000 jongeren tussen de 16 en 25 zonder werk of studie heeft zich geregistreerd.

Marcel Jansen, econoom en arbeidsmarktspecialist

Volgens Marcel Jansen, die als Nederlandse econoom en arbeidsmarktspecialist werkt in Madrid, komt het doordat jongeren er te weinig vertrouwen in hebben dat er een oplossing voor hen komt. Volgens hem is alleen de jeugdgarantie in Spanje niet genoeg.

Een groot probleem in Spanje is het hoge aantal NIE-NIE’s, zoals ze in Spanje worden genoemd. Dat zijn jongeren die geen werk hebben en ook hun opleiding niet hebben afgemaakt. In Spanje gaan twee keer zoveel jongeren vroeg van school, zonder een diploma, als in de rest van Europa, zegt Jansen.

In Spanje kan een 16-jarige zo van school af, daar maakt hooguit een ouder zich druk om. Dat moet veranderen.

Marcel Jansen

Van de 800.000 jongeren die nu in aanmerking komen voor de jeugdgarantie hebben er 550.000 hun middelbare school of opleiding niet afgemaakt en dus geen startkwalificatie. Volgens Jansen zou het een oplossing zijn om hen in ieder geval hun opleiding af te laten maken. Maar ook het systeem moet worden aangepakt. "In Spanje kan een 16-jarige zo van school af, daar maakt hooguit een ouder zich druk om. Dat moet veranderen", zegt Jansen.

Negatief

Het was de bouwsector die jongeren verleidde om vroeg van school te gaan en geld te gaan verdienen. Toen de bubbel klapte en Spanje in de crisis belandde, werd vooral deze groep laagopgeleiden geraakt.

En daarnaast zijn de hervormingen die zijn doorgevoerd op de arbeidsmarkt vooral negatief voor jongeren. Het werd makkelijker om iemand te ontslaan, zodat werkgevers eerder nieuwe mensen aannemen. Maar het gevolg is dat vooral jongeren hier de dupe van zijn. Ze krijgen alleen tijdelijke baantjes aangeboden en staan soms na een paar maanden, soms na een jaar ineens weer op straat.

Spaanse jongeren hebben geen schuld aan de crisis in Europa. In Spanje kun je spreken van een verloren generatie.

Marcel Jansen

"Deze jongeren hebben geen enkele schuld aan de crisis in Europa, in Spanje kun je spreken van een verloren generatie", zegt Jansen. Jongeren die net voor het begin van de crisis soms wel een studie afmaakten en ook geen werk vonden, zitten met een gat in hun cv van jaren. En in Europa zijn er 7,5 miljoen jongeren zonder werk, opleiding of stage. Hij noemt het een verantwoordelijkheid, niet alleen van Spanje maar van Europa.

Die jongeren moeten aan het werk of terug naar school. En Europa moet verder zorgen voor groei, wil de export verder op gang worden gebracht. "De jeugdgarantie is een doekje voor het bloeden, maar de echte oplossing is economische groei." Want om deze jongeren een toekomst te kunnen bieden, zijn er vooral banen nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl