Premier Tsipras ontmoet Donald Tusk in Brussel
NOS Nieuws

Griekse premier optimistisch na gesprekken Brussel

De Griekse premier Tsipras is optimistisch over de kansen op een compromis met Europa over het terugbetalen van de Griekse schulden. Tsipras sprak vanmorgen met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en met de voorman van de Europese Raad Donald Tusk.

Na afloop van de gesprekken zei Tsipras tegen de pers dat hij "goede gesprekken" had gevoerd die in de richting van een compromis wijzen.

Tsipras won onlangs de verkiezingen met de belofte dat de Grieken weer meer te besteden krijgen. Hij wil veel meer tijd krijgen om de enorme schuld aan de EU af te betalen. Ook verlangt hij dat een deel van de schuldenlast wordt geschrapt.

Flexibel

Van een samenhangend Grieks plan is nog geen sprake, wel circuleren er allerlei wensen, verwachtingen en eisen.

Gisteren maakte Juncker al duidelijk dat EU zich in deze kwestie "flexibel" zal opstellen, maar dat er geen sprake kan zijn van een radicaal andere koers.

Terwijl Tsipras in Brussel pleitte voor de Griekse zaak, zat zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis in Frankfurt bij de president-directeur van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Ook Varoufakis sprak van een "vruchtbaar overleg".

Hij spreekt morgen in Berlijn nog met zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schäuble. Duitsland is uitgesproken tegenstander van soepele afhandeling van de Griekse financiële verplichtingen.

Griekse toon over Europa veel milder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl