Een meisje wordt ingeënt tegen de mazelen
NOS Nieuws

Obama roept op tot vaccinatie kinderen

President Obama heeft ouders opgeroepen om hun kinderen te laten inenten tegen mazelen. Anders vormen ze volgens Obama een risico voor baby's en andere mensen die niet kunnen worden gevaccineerd.

De VS heeft te maken met een uitbraak van de ziekte. De afgelopen maand zijn er meer dan honderd mensen ziek geworden. De uitbraak is vermoedelijk ontstaan in december in Disneyland in Californië. De bron is een besmette bezoeker van het park, waarschijnlijk een buitenlander. Daarna zijn tientallen mensen uit zeven verschillende staten en Mexico ziek geworden.

Sommige Amerikanen willen hun kinderen uit geloofsovertuiging niet laten inenten, waardoor de ziekte zich makkelijk verspreidt. Ook denken sommige ouders dat inenten gevaarlijk is, onder meer vanwege hulpstoffen in het vaccin. In een interview met de Amerikaanse zender NBC zegt Obama dat hij hun zorgen begrijpt, maar dat de werking van vaccinaties wetenschappelijk "vrij onomstotelijk" bewezen is.

Nederland

In Nederland was er in 2013 ook een uitbraak van mazelen. Toen verspreidde de ziekte zich voornamelijk in gebieden waar veel reformatorisch gezinden wonen die ook uit geloofsoverwegingen niet zijn ingeënt.

Mazelen is erg besmettelijk. Patiënten krijgen vaak hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. In extreme gevallen kan mazelen tot de dood leiden, maar dat gebeurt vrijwel nooit in westerse landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl