NOS NieuwsAangepast

Uitbraak mazelen in deel NL

In een gebied tussen Zeeland en de Veluwe waar veel reformatorisch gezinden wonen, is een uitbraak van de mazelen geconstateerd. Volgens het RIVM zijn er ruim dertig patiënten met de ziekte gemeld.

Er zijn lokale uitbraken rondom reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Ook zijn er enkele patiënten in Zeeland, het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug.

Het RIVM denkt dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden in het gebied, omdat veel mensen daar uit geloofsoverwegingen niet zijn ingeënt. De meeste mensen in Nederland krijgen de mazelen niet door vaccinatie of omdat zij eerder mazelen hebben gehad.

Verschillende uitbraken

De afgelopen jaren zijn er verschillende uitbraken van mazelen in Europa geweest, onder meer in Wales, Engeland en Frankrijk. In 1999 en 2000 was in Nederland de laatste mazelenepidemie. Deze epidemie was ook in plaatsen waar veel reformatorisch gezinden wonen.

Mazelen wordt veroorzaakt door een virus. De besmetting vindt plaats via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid.

Mazelen is erg besmettelijk. Een ziek kind kan wel tien anderen besmetten. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. In extreme gevallen kan mazelen leiden tot hersenontsteking of de dood, maar dat komt in westerse landen amper voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl