NOS Nieuws

Opnieuw doden bij gevechten in Donetsk

  • EPA
    Er vielen zeker 12 burgerslachtoffers in Donetsk vandaag
  • EPA
    De verwoeste woning van een vrouw in Donetsk
  • AFP
    Een Oekraïense militair in Debaltseve laat een onderdeel van een raket zien
  • AFP
    Een gewonde vrouw wordt begeleid door een Oekraiense militair
  • AFP
    Mensen zoeken dekking in de straten van Donetsk

Bij beschietingen in Donetsk zijn vandaag opnieuw slachtoffers gevallen. In de Oost-Oekraïense stad kwamen zeker 12 burgers om het leven. Vervolgens gingen geplande vredesbesprekingen in de Wit Russische hoofdstad Minsk niet door.

Bij die gesprekken zou door vertegenwoordigers van de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen over een nieuw staakt-het-vuren worden gesproken. De vertegenwoordigers waren al onderweg naar Minsk. Ook afgevaardigden van Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zouden aanwezig zijn.

Meest gewelddadige week

Zaterdag beschoten de separatisten de stad Marioepol, waarbij 30 doden vielen. Volgens correspondent David-Jan Godfroid was afgelopen week de gewelddadigste in de afgelopen maanden. "Het waren de zwaarste gevechten sinds de ondertekeningen van een wapenstilstand in september vorig jaar. Een week met militaire slachtoffers, maar ook tientallen burgers."

De zwaarste gevechten vinden plaats in Debaltseve, een plaatsje tussen Loegansk en Donetsk. Godfroid: "Aanvankelijk werd er vooral gevochten in en rond de steden Loegansk en Donetsk. Het heeft zich nu uitgebreid over de hele linie."

Wanneer er nieuwe onderhandelingen gepland worden, is volgens Godfroid niet duidelijk. "Het kan zomaar morgen gebeuren, maar die kans is heel klein. Op allerlei niveaus zijn er initiatieven. Zo zijn er contacten tussen Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne, om de leiders met elkaar te laten praten. Maar tot nu toe heeft het allemaal helemaal niets opgeleverd.

Sancties

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten gisteravond in Brussel de sancties tegen Rusland te verlengen. De strafmaatregelen kregen de zegen van de nieuwe, linkse regering van Griekenland. Eerst bestond twijfel of de Grieken de sancties wel zouden steunen. Bij een dergelijke maatregel is unanimiteit vereist in de Europese Unie.

Maatregelen zoals een reisverbod naar de Europese Unie en het bevriezen van banktegoeden, die binnenkort zouden aflopen, zijn verlengd tot september. De EU besloot daartoe in het licht van de recente escalatie in het oosten van Oekraïne.

Frankrijk en Polen deden vandaag een dringend beroep op Rusland om alle hulp aan de separatisten te staken. President Hollande en premier Ewa Kopacz, die vandaag in Parijs op bezoek is, waarschuwden dat de sancties worden uitgebreid als er geen politieke oplossing voor het conflict wordt gevonden. Ze spraken ook hun ongerustheid uit over de ontwikkelingen van vandaag.

Heftigste week sinds maanden in Oekraine

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl