Een schip ontworpen door Offshore Ship Designers
NOS Nieuws

'Iedereen vraagt zich af: hoelang blijft de olieprijs zo laag?'

Doordat Shell en andere oliemaatschappijen hun investeringen terugschroeven, lopen toeleveranciers veel opdrachten mis. Shell meldde vandaag de komende drie jaar 15 miljard dollar minder te investeren vanwege de lage olieprijs.

Ook Offshore Ship Designers, dat schepen ontwerpt voor de olie-industrie, ziet projecten niet doorgaan. "Wij zijn voor een heel groot deel afhankelijk van opdrachten uit de olie- en gasindustrie", zegt directeur Michiel Wijsmuller. "We merken nu ook al dat een aantal projecten op de lange baan is geschoven. Het hangt af van de olieprijs wanneer die projecten weer doorgaan."

De beslissing van Shell kwam voor Wijsmuller niet als een verrassing. "Dit hadden we wel verwacht met zo'n lage olieprijs. De vraag die wij hebben is: hoelang gaat dit duren?"

Lagere prijzen

Volgens Wijsmuller grijpen sommige opdrachtgevers de malaise ook aan om lagere prijzen te bedingen. "Dan wordt iets eerst uitgesteld, onderhandelt men vervolgens over de prijs en wordt de opdracht alsnog gegeven. Dit kost vooral de werven die de schepen bouwen geld."

Offshore Ship Designers ontwerpt ook havensleepboten en hoopt daarmee een deel van de lagere vraag vanuit de olie-industrie op te vangen. "Voor havens en de wereldhandel is de lage olieprijs namelijk juist positief."

Ontmantelen is ook werk

Brancheorganisatie IRO probeert het van de zonnige kant te bekijken. "Het ontmantelen van olieplatforms levert ook werk op voor onze leden. En op de langere termijn zal de wereldvraag naar energie toch toenemen, dus wij zijn niet somber over de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl