Een boorplatform van Shell bij het Russische eiland Sachalin
NOS Nieuws

Shell schroeft investeringen terug

Shell snijdt fors in investeringen. Het bedrijf schroeft de investeringen de komende drie jaar met 15 miljard dollar terug. Shell reageert daarmee op de lage olieprijs, sommige olieprojecten worden daardoor te duur.

Het een na grootste olie- en gasconcern ter wereld kwam vandaag met zijn jaarcijfers.

Topman Ben van Beurden beklemtoont dat er verder gesneden wordt in de kosten, maar dat het bedrijf gewoon blijft investeren in de winstgevende projecten. Van Beurden spreekt over een periode van prijsfluctuatie en onzekerheid. "Daarom moeten natuurlijk voorzichtig zijn wat betreft ons investeringsprogramma."

Shell schroeft investeringen terug

Winst stijgt

De nettowinst van Shell is in 2014 met 14 procent gestegen naar 16,8 miljard euro. Dat komt neer op 46 miljoen euro per dag. De omzet daalde met 7 procent naar 370 miljard euro, als gevolg van de lage olieprijzen en lagere olie- en gasproductie. Er werden 3,08 miljoen vaten per dag opgepompt, 4 procent minder dan het jaar ervoor.

Shell is de eerste van de vijf grote olie- en gasbedrijven die met cijfers komen. De resultaten geven dus een eerste indruk van oliesector die het laatste half jaar kampt met meer dan gehalveerde olieprijzen.

Shell houdt om die reden en om kostenoverwegingen ook zijn activiteiten tegen het licht. Het voorbije jaar is voor 15 miljard dollar aan bedrijfsactiviteiten afgestoten, waaronder olievelden in Nigeria.

Onrendabel

Door de lage olieprijs zijn vooral dure en kapitaalintensieve olie- en gasprojecten in diepzee, poolgebieden, teerzanden en schaliesteen niet langer kostendekkend of rendabel. Shell houdt zo'n 40 projecten tegen het licht om te zien of deze uitgesteld of afgeblazen worden.

Eén van die projecten is een miljardenproject in Qatar. Het project ter waarde van 6,5 miljard dollar was door de ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie niet langer rendabel. Uitbreidingsplannen voor oliewinning uit teerzanden in Canada worden ook uitgesteld.

Alaska

De plannen voor exploratie en oliewinning in Alaska gaan wel gewoon door. Shell wil hier in de zomer de draad weer oppakken, ook omdat in het gebied veel geld is geïnvesteerd. Het project is erg omstreden en milieuorganisaties maken zich grote zorgen. Twee jaar geleden liep een boorschip van Shell op de rotsen en werd het bedrijf hard op de vingers getikt door de Amerikaanse autoriteiten.

Onlangs kondigde Shell wel een nieuwe investering van 11 miljard dollar aan in Irak voor de bouw van een petrochemisch complex. "Wij houden onze beste investeringen op tafel", aldus Van Beurden.

Shell-topman Van Beurden over de lagere investeringen

Eén na grootste

Beleggers lijken niet gecharmeerd van de cijfers. Het aandeel Shell verliest 4 procent in een negatief gestemde markt. Het aandeel Shell was overigens de voorbije twee weken al wel meer dan tien procent opgelopen.

Door de aankondiging van het terugschroeven van investeringen noteren ook de aandelen van bedrijven die actief zijn in de olie- en gasindustrie en offshore en klant of toeleverancier zijn van Shell lager. Fugro verliest bijna 5 procent, en SBM Offshore een procent.

Shell heeft wereldwijd 87.000 werknemers en een beurswaarde van 161 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl