Slijterijen lopen veel inkomsten mis door accijnsverhogingen
NOS Nieuws

Slijterijen willen Staat dagvaarden om accijnsverhoging

Niet alleen pomphouders willen compensatie voor de geleden schade als gevolg van de accijnsverhogingen, ook slijterijen willen nu de Staat dagvaarden. Dat maakt de Slijtersunie bekend.

Volgens de belangenorganisatie hebben de accijnsverhogingen geen extra inkomsten voor de staatskas opgeleverd. Sterker nog, de accijnsverhoging heeft er volgens de Slijtersunie toe geleid dat de opbrengsten zijn gedaald omdat meer Nederlanders over de grens hun gedistilleerde drank zijn gaan kopen.

Terugdraaien

"We hoeven niet eens zozeer compensatie. Dat is juridisch lastig, dat snappen we. We zouden al tevreden zijn met het terugdraaien van de accijns naar het niveau van 2012. Dat zal ervoor zorgen dat de meeste slijterijen gewoon kunnen overleven, waardoor er weer meer inkomsten - ook voor de Staat - binnenkomen", zegt voorzitter Ron Andes van de Slijtersunie.

De Slijtersunie wacht eerst de uitkomst van het accijnsproces van de pomphouders volgende week dinsdag af. Andes: "We kijken of daarin aanknopingspunten zijn voor ons om ook een proces te beginnen."

Maar ook als de pomphouders niet in het gelijk gesteld worden, is de kans groot dat de slijters een dagvaarding de deur uit doen. "Het kabinet heeft niet geluisterd naar onze waarschuwingen over de invoering van de accijnsverhoging. Dus dan moet het maar zo."

Banen verloren

Volgens Andes zijn er al 230 banen verloren gegaan in de sector. "Er werd voor 2014 voorspeld dat er 200 slijterijen failliet kunnen gaan. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar ik schat dat zeker 150 à 175 slijterijen de deuren hebben moeten sluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl