Tanken over de grens is vaak veel goedkoper
NOS Nieuws

Pomphouders grensstreek naar de rechter

Twee pomphouders uit de grensstreek hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat. Ze willen dat de rechter een uitspraak doet over de accijnsverhoging van 1 januari van dit jaar, waar zij veel schade van ondervinden. Het kort geding dient op 20 januari 2015.

De twee ondernemers eisen een schadevergoeding van de Staat, omdat ze "buitenproportioneel zijn gedupeerd" door de extra accijns. Daarnaast spannen ze een bodemprocedure aan.

De pomphouders worden gesteund door de Stichting Accijnsverhoging Pomphouders. Die vertegenwoordigt leden van de brancheverenigingen Bovag en Beta en onafhankelijke pomphouders.

Zware verliezen

Brandstof is over de grens zoveel goedkoper dat mensen en bedrijven in die regio's nauwelijks meer in Nederland tanken. Sinds de accijnsverhoging en -indexatie van afgelopen januari is de omzet van tankstationhouders in de grensregio's nog verder gedaald. Die daling loopt soms in de tientallen procenten. Protest heeft niets opgeleverd.

De twee pomphouders hebben zware verliezen geleden en zijn daardoor in de problemen gekomen. Met het kort geding hopen ze op noodhulp op korte termijn. Als ze succes hebben bij de rechter, zullen andere pomphouders ook naar de rechter stappen.

Oneerlijke concurrentie

Staatssecretaris Wiebes onderkent de problemen van de pomphouders, maar is niet van plan op korte termijn maatregelen te nemen, aldus de Stichting Accijnsclaim Pomphouders. De stichting ziet dat de inkomsten voor de Staat uit de accijnsverhoging veel minder hoog zijn dan verwacht.

De pomphouders aan de grens wordt het onmogelijk gemaakt om een normale omzet te draaien, doordat de Staat ze "blootstelt aan oneerlijke concurrentie met pomphouders uit de buurlanden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl