Jonge voetballers tijdens een clinic van Ajax
NOS Voetbal

FIFA strenger bij aantrekken jong talent

Het wordt lastiger voor voetbalclubs om jonge talenten al heel vroeg vast te leggen. Vanaf 1 maart moeten clubs eerst toestemming van de FIFA hebben om een speler van 10 jaar uit het buitenland te halen. De grens ligt nu nog op 12 jaar.

Clubs moeten voortaan met duidelijke argumenten komen als ze een speler van 10 of 11 jaar uit het buitenland willen halen. De kans bestaat dat de FIFA de transfer blokkeert als die argumenten niet sterk genoeg zijn.

FIFPro tevreden

De FIFPro, de internationale spelersvakbond, wilde de leeftijdsgrens eigenlijk naar 8 jaar verleggen. Secretaris-generaal Theo van Seggelen van de FIFPro is desondanks blij dat er in ieder geval een verschuiving is doorgevoerd.

"Het heeft lang geduurd, maar we zijn tevreden", zegt Van Seggelen. "Met name in Afrika en Zuid-Amerika is er een ontzettende handel in jonge voetballers. Door deze regel zal daar niet helemaal een eind aan komen, maar het is genoeg. De nationale bonden zijn mede verantwoordelijk voor de registratie van en de controle op deze transfers."

Misschien haalt maar één op de duizend de top. De kans op falen is groot.

Theo van Seggelen, secretaris-generaal FIFPro

Van Seggelen beseft dat de verscherpte regels niet de volledige oplossing zijn. "Natuurlijk zal er ook nog wel eens iets fout gaan. Je hebt te maken met enkele uitzonderingsregels. Spelers die vlakbij een grens wonen, mogen bijvoorbeeld wel verhuizen naar het buurland. Of als de ouders emigreren en hun kinderen meenemen."

Clubs zijn daarnaast verplicht om jonge talenten ook een studie aan te bieden. "Maar als er ineens allemaal Afrikaanse jongetjes naar Italië gaan om Italiaans te studeren, dan zetten wij daar onze vraagtekens bij", zegt Van Seggelen. "Dan is het vaak illegaal en dat is een probleem. Want als die jongens het niet redden, komen ze vaak op straat te staan. En misschien haalt maar één op de duizend de top, de kans op falen is groot."

De leeftijdsgrens voor jonge voetballertjes is deze week onderwerp van gesprek. De FIFA onderzoekt momenteel of Real Madrid de regels overtreden heeft bij het aantrekken van minderjarige spelers. FC Barcelona werd daarvoor eerder al bestraft. Barcelona mag een jaar lang geen spelers aantrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl