Met zijn broer Raúl tijdens het partijcongres in 2011
NOS Nieuws

Fidel Castro wijst toenadering VS niet af

Het lijkt erop dat de Cubaanse oud-president Fidel Castro de verbeterde relatie tussen Cuba en de VS steunt. Hij vertrouwt de Amerikaanse politiek niet, maar dat betekent niet dat hij tegen een vreedzame oplossing van het conflict tussen beide landen is, zo citeert de Cubaanse staatstelevisie uit een brief van Castro.

"Elke vreedzame oplossing voor de problemen tussen de VS en de mensen van Latijns-Amerika moet worden bekeken", schrijft de 88-jarige broer van de huidige president Raúl Castro. "We zullen altijd samenwerking en vriendschap verdedigen met alle mensen van de wereld, onder wie onze politieke tegenstanders."

Toenadering

Eind vorig jaar kondigde president Obama aan de verhoudingen met Cuba te willen normaliseren. Daarop volgden eind vorige week gesprekken tussen het communistische Cuba en de kapitalistische Verenigde Staten. Die verliepen volgens beide landen positief en zouden uitzicht bieden op verdere onderhandelingen.

De brief van Fidel Castro is zijn eerste openbare reactie op de toenadering. Hij treedt nog maar sporadisch in het openbaar op en er zijn geruchten dat het erg slecht gaat met zijn gezondheid.

De Cubaanse revolutionair leidde Cuba gedurende 48 jaar, tot hij in juli 2006 ernstig ziek werd. Hij droeg de macht over aan zijn broer Raúl, die in januari 2008 formeel president werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl