De Amerikaanse ambassadeur Jacobson na afloop van de gesprekken
NOS Nieuws

Cuba en VS plannen nieuwe gesprekken

De gesprekken tussen Cuba en de Verenigde Staten over toenadering zijn positief verlopen en bieden zicht op verdere onderhandelingen. Dat heeft zowel de Amerikaanse ambassadeur als haar Cubaanse collega laten weten na de tweede en laatste dag van onderhandelingen in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Wel blijven er grote meningsverschillen tussen de landen over de rol van de mensenrechten in de hernieuwde verhoudingen.

Het waren de eerste gesprekken sinds Obama vorige maand aankondigde de verhoudingen met Cuba te normaliseren. Beide landen maakten toen bekend dat ze na ruim vijftig jaar weer ambassades willen openen in elkaars hoofdstad.

Druk

"Het feit dat de ambassades weer opengaan, betekent nog niet dat de banden weer hersteld zijn", zei de Amerikaanse ambassadeur voor Latijns-Amerika Jacobson na afloop van de gesprekken. Ook zei ze dat ze de Cubaanse regering onder druk heeft gezet om de mensenrechtensituatie te verbeteren.

"Cuba heeft nog nooit gehoor gegeven aan druk", reageerde de Cubaanse ambassadeur Vidal, die de gesprekken "een eerste stap in een lang proces" noemde. Zij eist onder meer dat Cuba verwijderd wordt van de Amerikaanse lijst van landen die financiële steun bieden aan terroristen.

In de komende weken maken de landen een afspraak voor een tweede gespreksronde. Het is niet duidelijk of er dan al een akkoord bereikt kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl