Shinzo Abe
NOS Nieuws

Japanse premier noemt onthoofding 'waanzinnig'

De Japanse premier Shinzo Abe heeft boos en geschokt gereageerd op de onthoofding van een Japanse veiligheidsbeambte door strijders van Islamitische Staat (IS). Hij sprak van een waanzinnige en ontoelaatbare terreurdaad en riep de gijzelnemers op de tweede Japanner die wordt vastgehouden, vrij te laten.

Gisteren circuleerde kort een video van IS op internet, waarop de gevangen journalist Kenji Goto een foto vasthoudt met het onthoofde lichaam van Haruna Yukawa. Aanvankelijk werd betwijfeld of de video wel echt was.

Videoboodschap IS met Japanse gevangen journalist

Authentiek

Maar vanmorgen noemde Abe de kans groot dat de videoboodschap authentiek was. Hij herhaalde dat Japan nooit zal ingaan op eisen van terroristen.

Die lieten in de video weten dat het leven van Goto kan worden gespaard als hij wordt geruild tegen een IS-strijdster die in Jordanië gevangen zit. De vrouw werd daar aangehouden nadat ze had geprobeerd zichzelf in een hotel op te blazen.

Obama

President Obama heeft Abe vanmorgen vanuit India telefonisch gecondoleerd met de dood van Yukawa. Eerder sprak Obama al van een "wrede moord" en hij benadrukte dat de VS "schouder aan schouder" met Japan staat in de strijd tegen terreur.

IS heeft tot dusver vijf Britse en Amerikaanse journalisten en hulpverleners onthoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl