NOS NieuwsAangepast

IS onthoofdt weer westerling

IS heeft weer westerse gijzelaar onthoofd, dit keer de Brit David Haines. In een video, die de terreurgroep vannacht online zette, is te zien hoe de hulpverlener vermoord wordt. De afgelopen weken werden twee Amerikaanse journalisten, James Foley en Steven Sotloff, op dezelfde manier om het leven gebracht. De mannen zijn waarschijnlijk alle drie door dezelfde beul onthoofd.

"Hij werd en wordt geliefd door zijn hele familie. We zullen hem verschrikkelijk missen", schrijft zijn broer in een brief. "David genoot van zijn rol als hulpverlener. Dat hij zo vreugdevol uitkeek naar het werk in Syrië is het belangrijkste voor mij en mijn familie in deze hele trieste zaak." Haines laat een vrouw en twee dochters achter.

"Puur slecht"

Ook de Britse premier David Cameron reageert op het nieuws. Hij noemt de onthoofding "puur slecht".

We will do everything in our power to hunt down these murderers and ensure they face justice, however long it takes. David Cameron (@David_Cameron) 13 september 2014

The murder of David Haines is an act of pure evil. My heart goes out to his family who have shown extraordinary courage and fortitude. David Cameron (@David_Cameron) 13 september 2014

In maart 2013 vertrok Haines naar Syrië. Al na drie dagen verdween hij met een Italiaanse collega, toen ze zochten naar een geschikte plek voor een vluchtelingenkamp. Hun Syrische chauffeur, die werd vrijgelaten, vertelde dat ze werden beschoten en meegenomen door gemaskerde mannen, die hen overdroegen aan IS.

Losgeld

De Italiaanse collega is in mei dit jaar vrijgekomen. De Italiaanse regering zou 5 miljoen euro losgeld voor hem hebben betaald. De Italiaan zei dat hij meerdere keren gemarteld en verplaatst was.

Haines diende eerder twaalf jaar in het Britse leger, en ging daarna werken voor hulporganisaties. Zo hielp hij oorlogsslachtoffers in Kroatië voor gehandicapten in Libië

Nieuw slachtoffer

Net als in de vorige onthoofdingsvideo's, kwam IS ook deze keer met een nieuw beoogd slachtoffer: de Britse hulpverlener Alan Henning.

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl