NOS Nieuws

Obama krijgt warm welkom in India

India ontvangt Obama

De Amerikaanse president Obama is begonnen aan een driedaags bezoek aan India. Hij kwam vanochtend aan in de Indiase hoofdstad Delhi en kreeg een groots onthaal. De president zei dat hij zich bijzonder vereerd voelde.

De Indiase premier Modi stond Obama op te wachten en de twee mannen omhelsden elkaar, als blijk van de verbeterde betrekkingen. Obama legde kort na aankomst een krans bij het monument van Gandhi, de man die India op geweldloze wijze leidde naar onafhankelijkheid.

De verhouding tussen de VS en India zijn goed, al was dat een aantal jaren geleden een stuk minder. Volgens de Amerikanen deed Modi te weinig om de rellen tussen Hindoes en moslims die in 2002 uitbraken, te stoppen. Dat was in de deelstaat Gujarat waar Modi destijds premier was. De toegang tot de VS werd hem daarom zelfs ontzegd. "Inmiddels is dat vergeten en vergeven", zegt correspondent Joeri Boom.

Obama legt krans bij Memorial Gandhi

Handelsdelegatie

De Amerikaanse leider praat vandaag met Modi onder meer over defensie, het nucleaire programma van India, de onderlinge handelsbetrekkingen, veiligheid en klimaatverandering. Een grote handelsdelegatie is met de president meegereisd. Maar ook de verhoudingen tussen India en Pakistan staan hoog op de agenda.

De beveiliging rond het staatsbezoek is enorm. Duizenden extra militairen zijn op de been. Ongeveer 15.000 camera's zijn geïnstalleerd langs de route die Obama in India aflegt.

Taj Mahal

Obama heeft zijn bezoek met een dag ingekort vanwege de dood van de Saudische koning Abdullah. Dinsdag gaat hij naar Saudi-Arabië, onder meer om kennis te maken met de nieuwe koning Salman. Obama gaat daarom in India niet naar de Taj Mahal.

De Taj Mahal staat bekend als een monument voor de liefde. Het is een mausoleum dat in de zeventiende eeuw werd gebouwd door een een vorst voor zijn overleden vrouw.

Het is de tweede keer dat Obama als president India bezoekt. In 2010 bezocht hij het land al tijdens een tiendaagse reis door Azië.

De Taj Mahal in de Indiase stad Agra
Obama wordt onthaald door de Indiase premier Modi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl