SER-voorzitter Mariëtte Hamer
NOS Nieuws

'Pensioen moet meer maatwerk worden'

De Sociaal Economische Raad gaat onderzoeken of het mogelijk is dat mensen een eigen pensioenpot opbouwen, maar toch collectief de risico's blijven delen. Dat schrijft de raad, waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn, in een ontwerpadvies aan het kabinet.

Het SER-advies is opgesteld in het kader van de nationale pensioendialoog. Staatssecretaris Klijnsma heeft aangegeven dat het zwaar zal meewegen.

Het huidige pensioenstelsel heeft zijn beste tijd gehad, zegt de raad. SER-voorzitter Mariëtte Hamer: "Je ziet aan de ene kant natuurlijk dat het pensioen steeds minder waard wordt. Dat ervaren mensen als een probleem en tast het vertrouwen in het stelsel aan. Daarnaast zie je dat er op de arbeidsmarkt van alles verandert. Dus dat vraagt eigenlijk om meer maatwerk."

Vier varianten

De raad heeft vier mogelijke pensioenvormen beoordeeld op resultaat, haalbaarheid, gevolgen voor de economie en aansluiting op maatschappelijke trends. Het gaat om twee pensioensoorten op maat en twee varianten op het huidige stelsel.

Een definitieve keuze tussen de vier varianten wil de SER nu nog niet maken, maar de raad geeft wel aan dat vooral de variant 'persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling' interessant kan zijn.

Persoonlijk en collectief

In die variant kunnen mensen sparen voor een eigen pensioenpot. Daardoor kan meer op maat belegd worden, bijvoorbeeld door veel of weinig risico te nemen. Tegelijkertijd is deelname toch verplicht en worden bepaalde risico's, bijvoorbeeld het risico dat de ene deelnemer eerder overlijdt dan de andere, gedeeld.

Hamer: "Wat we interessant vinden, is de combinatie van het maatwerk en het delen van risico's." Omdat deze pensioenvorm niet bestaat, ook niet in het buitenland, gaat de SER er verder onderzoek naar doen.

Tweede Kamer

Op basis van het SER-advies en alle andere inbreng in de nationale pensioendialoog, onder meer ook van het CPB, de DNB en de AFM, zal het kabinet voor de zomer aan de Tweede Kamer suggesties sturen voor aanpassingen van het pensioenstelsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl