Separatisten in Donetsk zijn een nieuw offensief begonnen
NOS Nieuws

Separatisten starten nieuw offensief Oost-Oekraïne

Pro-Russische separatisten zijn een nieuw offensief begonnen in Oost-Oekraïne, zegt rebellenleider Aleksander Zachartsjenko. Volgens persbureau RIA Novosti laat Zachartsjenko ook weten dat hij geen interesse heeft in vredesbesprekingen met de Oekraïense regering.

Een regeringswoordvoerder erkent dat de separatisten oprukken. "Russische terroristengroepen hebben alle voorgaande afspraken over een staakt-het-vuren geschonden. En vandaag ondernemen ze ook offensieve activiteiten."

Volgens de woordvoerder zijn het niet zo maar rebellen. "We hebben het over actieve Russische militairen." Oekraïne zegt dat Rusland meer dan 9000 militairen heeft gestuurd om de separatisten te steunen. Moskou spreekt dat tegen en zegt dat de Russische strijders vrijwilligers zijn.

Vliegveld

Rebellenleider Zachartsjenko meldt dat zijn troepen bezig zijn om de provincie Donetsk te veroveren. De afgelopen weken laait de strijd in en bij de stad Donetsk op, vooral rond het vliegveld. Bij een granaataanval bij een bushalte kwamen gisteren zeker negen mensen om.

Separatisten zeggen dat zij het vliegveld in handen hebben. Bij een raketaanval van regeringstroepen vandaag op de luchthaven zouden 24 separatisten zijn omgekomen.

Gisteren trok het Oekraïense leger zich deels terug van het vliegveld, maar een aantal gebouwen zou nog in bezit zijn van de militairen. Bij gevechten zijn volgens het leger zes militairen omgekomen en zestien gewond geraakt.

In het oosten van Oekraïne zijn sinds vorig jaar april, toen de separatisten delen van de regio's Loegansk en Donetsk innamen, ruim 5000 doden gevallen. Dat zijn de slachtoffers die de VN bevestigd kan krijgen. "Maar het echte getal kan nog veel hoger liggen", laat de VN weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl